Egy tucatnyi olaszrizling: a könnyed üdítőtől a krémig

2013. november 24. 14:01
Írta: Kuti Vilmos
Itt a Mandiner olaszrizling novembere! Ennek alkalmából októberben feltankoltunk sok hazai és egy osztrák olaszrizlinggel, hogy megnézzük, hogy tetszik a legelterjedtebb Kárpát-medencei szőlőfajta a Mandiner szerkesztőségének. Egy új csopaki pincészet bora lett a közönségkedvenc.

1 Csobánc Cooperation olaszrizling 2011

Kezdésképpen a Csobánc Cooperation 2011-es olaszrizlingjét kaptuk a poharunkba, mely Beöthy János keze munkáját dicséri. Szűretlen tétel, emiatt megjelenésében kissé zavaros. Illatában eleinte visszafogott, kissé élesztős, animális, majd lassan kibontakozó citrusosság. Ízében is folytatódik az élesztős, citrusos vonal, némi vegetális, zöldséges felhanggal. Könnyed, karcsú szerkezetű, de a könnyed testhez túl erősnek bizonyult a savszerkezete, ezért inkább ételek mellé javasoljuk.
 

2 Szászi Endre Szent György-hegyi olaszrizling 2012

A Szent-György hegyi Szászi Pince 2012-es olaszrizlingje halvány színintenzitású, illatában friss szőlő, fehérhúsú gyümölcsök. A szájban közepes test, könnyedsége mellett, gömbölyű, tökéletes felépítésű, barackos, körtés ízvilágú, nagyon jól iható.
 

3 Sike Tamás egerszóláti olaszrizling superior 2011

Mélyebb, aranyló színvilág, valamint a kimért mozgás komoly beltartalomról árulkodnak. Pohárból áradó mély illatok, aszalt barack, méz, füstösség: a kései szüret édeskés aromái. Ízében is folytatódik az erődemonstráció, nagy test, édeskés fehérhúsú gyümölcsök, krémes szerkezet, emellett szép egyensúly. Komplexitása időt kért, el is időztünk rajta.
 

4 Varga Pincészet Szemelt rizling 2012

A Varga pincészet 2012-es badacsonyi szemelt rizlingjével folytattuk a sort. Könnyed, halvány színintenzitás, illatában petrolosság, valamint a citrusosság mellett fehérhúsú gyümölcsök, egységes illatok. Kóstolva is nagyon egyben van, a tartalmas gyümölcsösség mellett hozza a már illatában felfedezett ásványosságot, valamint petrolos jellegét, illetve mandulát, arányos, jó szerkezettel. Vagy ahogyan Bukovics Martin mondta a kóstolón: jól megszerkesztett, jól iható bor, ahogy azt a pincétől el is várjuk.
 

5 Laposa Bence olaszrizling 2012

Színében halvány citrom, illatában rendkívüli frissesség, könnyed gyümölcsösség, almás-körtés ízvilág, virgonc  savak, üdítő jellege mellett viszont szép tartalmasság.
 

6 Jásdi Pince csopaki olaszrizling 2012

Merőben más stílusú volt a Jásdi Pince 2012-es csopaki rizlingje. Mélyebb színvilág, mélyebb illatok. Aromái visszafogottak, érett almás és mandulás jegyek mellett kis füstösség. Ízében is a mélyebb gyümölcsök dominálnak, azonban felfedezünk enyhe zöldséges jelleget is, mely egyáltalán nem ront az összképen.
 

7 Tement STK welschriesling 2012

Nagy izgalommal vártuk a sor egyetlen külföldi tételét, mely a stájerországi alapolaszrizlinget hivatott bemutatni. Nagyon halvány szín, a pohárba szagolva meglepően sauvignon blanc-os fajtajegyeket hordoz: bodza, frissen vágott fű, lime. Kóstolva nagyon egyszerű, karcsú szerkezetű, frissítő, bodzás, könnyed gyümölcsbomba.
 

8 Tornai Pincészet Ilona olaszrizling 2011

Mély, aranysárga színű, megforgatva a pohár faláról lassan lecsorgó, vastagabb tétel. Illatában érett, már-már túlérett jegyeket hordoz, az aszalt fehérhúsú gyümölcsök mellett, délies, banános illatok. A szájban krémes szerkezetű, szinte olvadnak az aszalt gyümölcsök és a túlérett szőlő. A bor száraz, de komoly extraktédessége van. Hosszú lecsengésű, hosszan érlelhető vastag olaszrizling.

 

9 Pannonhalmi Apátsági Pincészet olaszrizling 2012

Teljesen más karakter. Közepes színintenzitású, illatában nagyon kifinomult, virágosság, friss, telt fehérszőlő és egy kis kaprosság. Tiszta íz, tiszta gyümölcsösség, szépen integrálódott savak, a vége szőlős, virágos és gazdag.
 

10 Bussay László zalai olaszrizling 2011

Megjelenésében intenzív aranysárga szín, illatában hársra emlékeztető, kissé mézes, töppedt szőlős, illatjegyek. Ízében kerek, érett, fehérhúsú gyümölcsök, egy kis mandula, alkoholédesség, kerek szerkezet. Nehézsúlyú versenyző.

 

11 Guden Birtok Kertmög csopaki olaszrizling 2012

Nagy meglepetést okozott. Még nem igazán ismertek, de ha hasonló színvonalú borokat készítenek, akkor még sokat hallunk róluk. Mély, aranyló szalmasárga szín. Mélyről jövő, egészen komplex és egyedi illat, töppedt szőlő, keleti fűszerek, kis sósság. Ízében nagyon tömör és izmos, minimális maradékcukor érzettel, fantasztikus, és kerek savkészlettel. Direkt gyümölcsösség, aszalt kajszi formájában. Nagyon izgalmas bor, úgy telt és vastag, hogy minden pillanatában izgalmas és lendületes. 

 

12 Györgykovács Imre somlói olaszrizling 2010

Egy nehéz évjárat elegáns borával zártuk a sort. A somlói ikon, Györgykovács Imre 2010-es olaszrizlingje, közepes színintenzitású, már kitöltéskor is gazdag illatokat mutat, ami a levegőn egyre jobban nyílik, körte, citrusok, olajos magvak. Kóstolva száraz, friss gyümölcsökben gazdag, kerek, tökéletes szerkezetű, még mindig fejlődő bor, vakon kóstolva meg nem mondtuk volna, hogy a sor legidősebb tétele.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ez a kezdeményezés. Kell a hazait reklámozni. Annak még jobban örülnék, ha minket alkoholmenteseket sem hagynának ki a bor fogyasztásból. Meddig kell még várnunk? Már csak azért is mert sokan vagyunk.

A másik az olasz rizling az nagyon jó asztali fehér bornak, de mi van a "Barolo Chinato"-val? Na ott kezdődik az ínyenc kategória. Persze alkoholmentesben én is megkóstolnám.

Szóval, a kérdés az az, hogy el tudunk-e szakadni a borfogyasztás ortodoxiájától és be tudjuk -e cserkészni az eddig bort nem fogyasztókat?

Válaszok:
bukovics | 2013. november 24. 19:51

Van egyébként erre egy technológia, de tudomásom szerint Magyarországon egy pincészetben sem áll rendelkezésre. A lényege az, hogy egy készen kierjedt, tehát alkoholt már bőven tartalmazó borból 25-30 fok körüli hőmérsékleten vákuum alatt gyakorlatilag eltávolítják az alkoholt. A bor ízjegyeinek nagyrészét az alkoholmentes ital is megtartja. Hogy mennyit módosít az élményen, sajnos nem tudom, nem kóstoltam még bort vákuumkezelés előtt és után.

Alkoholt természetesen ez az ital is tartalmaz, körülbelül 0,2%-nyit, szóval éppen annyit, hogy még nyugodtan rá lehessen írni: alkoholmentes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés