Egy tucatnyi olaszrizling: a könnyed üdítőtől a krémig

2013. november 24. 14:01

Itt a Mandiner olaszrizling novembere! Ennek alkalmából októberben feltankoltunk sok hazai és egy osztrák olaszrizlinggel, hogy megnézzük, hogy tetszik a legelterjedtebb Kárpát-medencei szőlőfajta a Mandiner szerkesztőségének. Egy új csopaki pincészet bora lett a közönségkedvenc.

2013. november 24. 14:01
Kuti Vilmos

1 Csobánc Cooperation olaszrizling 2011

Kezdésképpen a Csobánc Cooperation 2011-es olaszrizlingjét kaptuk a poharunkba, mely Beöthy János keze munkáját dicséri. Szűretlen tétel, emiatt megjelenésében kissé zavaros. Illatában eleinte visszafogott, kissé élesztős, animális, majd lassan kibontakozó citrusosság. Ízében is folytatódik az élesztős, citrusos vonal, némi vegetális, zöldséges felhanggal. Könnyed, karcsú szerkezetű, de a könnyed testhez túl erősnek bizonyult a savszerkezete, ezért inkább ételek mellé javasoljuk.
 

2 Szászi Endre Szent György-hegyi olaszrizling 2012

A Szent-György hegyi Szászi Pince 2012-es olaszrizlingje halvány színintenzitású, illatában friss szőlő, fehérhúsú gyümölcsök. A szájban közepes test, könnyedsége mellett, gömbölyű, tökéletes felépítésű, barackos, körtés ízvilágú, nagyon jól iható.
 

3 Sike Tamás egerszóláti olaszrizling superior 2011

Mélyebb, aranyló színvilág, valamint a kimért mozgás komoly beltartalomról árulkodnak. Pohárból áradó mély illatok, aszalt barack, méz, füstösség: a kései szüret édeskés aromái. Ízében is folytatódik az erődemonstráció, nagy test, édeskés fehérhúsú gyümölcsök, krémes szerkezet, emellett szép egyensúly. Komplexitása időt kért, el is időztünk rajta.
 

4 Varga Pincészet Szemelt rizling 2012

A Varga pincészet 2012-es badacsonyi szemelt rizlingjével folytattuk a sort. Könnyed, halvány színintenzitás, illatában petrolosság, valamint a citrusosság mellett fehérhúsú gyümölcsök, egységes illatok. Kóstolva is nagyon egyben van, a tartalmas gyümölcsösség mellett hozza a már illatában felfedezett ásványosságot, valamint petrolos jellegét, illetve mandulát, arányos, jó szerkezettel. Vagy ahogyan Bukovics Martin mondta a kóstolón: jól megszerkesztett, jól iható bor, ahogy azt a pincétől el is várjuk.
 

5 Laposa Bence olaszrizling 2012

Színében halvány citrom, illatában rendkívüli frissesség, könnyed gyümölcsösség, almás-körtés ízvilág, virgonc  savak, üdítő jellege mellett viszont szép tartalmasság.
 

6 Jásdi Pince csopaki olaszrizling 2012

Merőben más stílusú volt a Jásdi Pince 2012-es csopaki rizlingje. Mélyebb színvilág, mélyebb illatok. Aromái visszafogottak, érett almás és mandulás jegyek mellett kis füstösség. Ízében is a mélyebb gyümölcsök dominálnak, azonban felfedezünk enyhe zöldséges jelleget is, mely egyáltalán nem ront az összképen.
 

7 Tement STK welschriesling 2012

Nagy izgalommal vártuk a sor egyetlen külföldi tételét, mely a stájerországi alapolaszrizlinget hivatott bemutatni. Nagyon halvány szín, a pohárba szagolva meglepően sauvignon blanc-os fajtajegyeket hordoz: bodza, frissen vágott fű, lime. Kóstolva nagyon egyszerű, karcsú szerkezetű, frissítő, bodzás, könnyed gyümölcsbomba.
 

8 Tornai Pincészet Ilona olaszrizling 2011

Mély, aranysárga színű, megforgatva a pohár faláról lassan lecsorgó, vastagabb tétel. Illatában érett, már-már túlérett jegyeket hordoz, az aszalt fehérhúsú gyümölcsök mellett, délies, banános illatok. A szájban krémes szerkezetű, szinte olvadnak az aszalt gyümölcsök és a túlérett szőlő. A bor száraz, de komoly extraktédessége van. Hosszú lecsengésű, hosszan érlelhető vastag olaszrizling.

 

9 Pannonhalmi Apátsági Pincészet olaszrizling 2012

Teljesen más karakter. Közepes színintenzitású, illatában nagyon kifinomult, virágosság, friss, telt fehérszőlő és egy kis kaprosság. Tiszta íz, tiszta gyümölcsösség, szépen integrálódott savak, a vége szőlős, virágos és gazdag.
 

10 Bussay László zalai olaszrizling 2011

Megjelenésében intenzív aranysárga szín, illatában hársra emlékeztető, kissé mézes, töppedt szőlős, illatjegyek. Ízében kerek, érett, fehérhúsú gyümölcsök, egy kis mandula, alkoholédesség, kerek szerkezet. Nehézsúlyú versenyző.

 

11 Guden Birtok Kertmög csopaki olaszrizling 2012

Nagy meglepetést okozott. Még nem igazán ismertek, de ha hasonló színvonalú borokat készítenek, akkor még sokat hallunk róluk. Mély, aranyló szalmasárga szín. Mélyről jövő, egészen komplex és egyedi illat, töppedt szőlő, keleti fűszerek, kis sósság. Ízében nagyon tömör és izmos, minimális maradékcukor érzettel, fantasztikus, és kerek savkészlettel. Direkt gyümölcsösség, aszalt kajszi formájában. Nagyon izgalmas bor, úgy telt és vastag, hogy minden pillanatában izgalmas és lendületes. 

 

12 Györgykovács Imre somlói olaszrizling 2010

Egy nehéz évjárat elegáns borával zártuk a sort. A somlói ikon, Györgykovács Imre 2010-es olaszrizlingje, közepes színintenzitású, már kitöltéskor is gazdag illatokat mutat, ami a levegőn egyre jobban nyílik, körte, citrusok, olajos magvak. Kóstolva száraz, friss gyümölcsökben gazdag, kerek, tökéletes szerkezetű, még mindig fejlődő bor, vakon kóstolva meg nem mondtuk volna, hogy a sor legidősebb tétele.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zernebock
2013. december 07. 16:12
BÁRMIKOR kiszúrom a vörösbort bekötött szemmel is.
Autofocus
2013. december 07. 16:11
Bocs de ez a kommented olyan volt mint Said Al Khameini Ayatollah kalandjai a sztriptízbárban. (azért a tannint az is felismeri aki egynél többször ivott már vöröset)
Akitlosz
2013. december 06. 21:05
"rizlingjével fojtattuk a sort" Ugyan miért kell a sort fojtatni? Mit vétett szegény sor, hogy fojtatást érdemelt? Ráadásul rizlinggel. Csúnya lehet a rizlingbe fojtatás, senkinek nem kívánom. Szerintem mindenki, a sor is, a cikk írója is jobban járt volna folytatással inkább. Sok magyarban nem teng túl az anyanyelvérzék sajnos.
Akitlosz
2013. december 06. 21:04
Amúgy ez a borkóstolás dolog is humbug. Bekötött szemű "borszakértőkkel" kóstoltattak ugyanolyan borokat. Kétszer. csak először azt mondták nekik, hogy fehér bort kóstolnak, aztán azt, hogy vöröset, de másodszor is ugyanazokat a fehér borokat kapták. Hát persze, hogy másmilyennek érezték a "vörös" borokat! S senki "borszakértő" nem jött rá, hogy ugyanazt a fehér bort kóstolja. Senki nem tud túllépni a saját agyán. Ha az agya úgy tudja, hogy vörös bort iszik, akkor olyannak is fogja (nem foglya, hallod cikkíró, mert az egészen más!) érezni. Szóval amikor a borszakértők nyomatják ezt a "gyümölcsös" szöveget az csak parasztvakításnak tűnik. Igen, a szőlő gyümölcs, mindenki tudja, így ami belőle készül nem is lehet más, mint gyümölcsös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik