Kiemelkedő a 2013-as évjárat Tokajban

2013. december 3. 11:43
Tokaj-Hegyalján kiemelkedő lesz a 2013-as évjárat a Tokaj Kereskedőház szerint. Az állami pincészet prémium kategóriás aszút készít idén, ami 2016-ban kerülhet majd piacra.

Kiemelkedő évjárat lesz a 2013-as Tokaj-Hegyalján az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt szerint. A borvidék közel 5500 hektárnyi területén ebben az évben csaknem 300 ezer mázsa szőlő termett, a Kereskedőház ebből 75 ezer mázsát vásárolt és dolgozott fel, a válogatott aszúszemekből pedig 2,5 ezer mázsányit.

Goreczky Gergely, a társaság vezérigazgatója szerint nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkező hely van a világon, ahol a szőlő természetes úton aszúsodik, ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a tokaji borvidéken. A jelenleg is tartó „aszúáztatás miatt egyelőre nem lehet meghatározni, hogy az átvett szőlőmennyiségből pontosan mennyi tokaji aszú készíthető, ugyanakkor ennél fontosabb, hogy az idei aszútermésből a cég a prémium kategóriát megcélzó tokaji aszút fog előállítani”.

Az idei szüretből származó első palack friss, jól iható minőségi borok 2014-től, a borkülönlegességként jegyzett szamorodnik és aszúk pedig legkorábban 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira. Ezek a borok már az új borvidéki rendtartási minőségi követelményeinek is megfelelnek. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a borvidék különleges adottságainak eddiginél jobb kihasználását szolgálja az is, hogy idén októberben egy több mint kétéves beruházási folyamat kezdődött a kereskedőháznál. Goreczky Gergely szerint a Tokaj Kereskedőház célja, hogy a történelmi borvidék a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson, amelyhez minőségi váltásra van szükség a szőlőtermesztés és a borkészítés terén, ehhez jelentős piac– és márkaépítés kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés