Grat

Gálné Dignisz Éva az év bortermelője

2013. december 6. 19:25

A szigetcsépi borász az első nő, aki megkapta az év bortermelője díjat a Magyar Bor Akadémiától. Az indoklás szerint nemzetközi mércével is mérve kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borai és a kunsági terroir kihívásai ellenére is tartalmas, komoly tételei miatt kapta a díjat.

Az idei évben, mint eddig mindig, most is öt jelölt volt versenyben a Magyar Bor Akadémia év bortermelője díjára. A mezőny idén az egri borvidéken tevékenykedő Bolyki Jánosból, a badacsonyi Borbély Tamásból, a szekszárdi Dúzsi Tamásból, a szigetcsépi Gálné Dignisz Évából és a szintén szekszárdi Heimann Zoltánból állt.

A Magyar Bor Akadémia döntése alapján idén Gálné Dignisz Éva kapja a díjat.

Az indoklás szerint hazánk nem csak a drága, felső kategóriás, elegáns ünnepi borok szülőföldje, hiszen nemzetközi mércével is mérve kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borokat is terem. A Magyar Bor Akadémia szerint a kunsági borvidéken a talaj adottságai miatt sokkal nehezebb tartalmas, értékes, igazán jó borokat készíteni. Éppen ezért jött el az ideje annak, hogy idén egy olyan borászt is kitüntessenek, aki a Kunságban készít megfizethető és jó borokat.

A Magyar Bor Akadémia lapunknak küldött sajtóközleményében megszólal a kitüntetett borász: „Célunk, hogy az elmúlt ötven év során kettévált szőlőtermesztés és borászat — szakmai rangjának megfelelően — újra egyesítésre kerüljön családi pincészetünkben, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez biztosítani kell a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.”

A Gál Pincészetről még 2012-ben készült egy videó:

Gálné Dignisz Éva a Kertészeti Egyetemen diplomázott, édesapja szerettette meg vele a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építgetik 76 hektáros családi vállalkozásukat.

A képet az Ihatóbb Magyarországért mindenese, Nyulasi Gábriel készítette.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/11406