Már nem érdekes az aszú

2013. december 27. 12:10

Homonna Attila
Origo
Az édesség iránti vágyunk reggeltől estig ki van elégítve, manapság nem akkora kaland édes ízhez jutni, mint 200 évvel ezelőtt. Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz bor lehet. Interjú.

Mi lehet a kitörési pont?

Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz bor lehet. Érdekes, mintha a természet is ráérzett volna erre, mostanában egyre kevesebb igazán aszús évjárat van. Még oda is eljuthatunk, hogy egy idő után aszúhiány lesz. A 2013-as ezzel szemben pont gyönyörű aszús év. Az előző két évjáratban minimális mennyiségű aszúszemet lehetett kicsipegetni a fürtökből. A 2009-10-es évjáratban viszont lerohadt az egész. Talán a 2008-as volt utoljára szép, kiegyensúlyozott aszúbarát évjárat. (...)

Mik a leglényegesebb változások Tokaj-Hegyalján?

Szembemegyünk a hagyománnyal. Ma már nem tartjuk be az október végi szüretet, Simon Júda napját, mert a száraz borokhoz nincs szükség botritiszre. Sőt, komoly minőségű száraz bor esetében a botritisz jelenléte már egyenesen kizáró ok. Felértékelődtek a kövesebb talajok, száraz, szeles helyek, ahol a botritisznek eleve kisebb esélye van. (...)

Hogy lehet az, hogy Tokajnak nincs egységes arculata? 

A cirka 5-7000 hektárból van úgy 1500, amely bizonyítottan jó irányba halad. Külföldi befektetők által létrehozott nagy cégek és kb. 40 kistermelő, akik azonos filozófia alapján dolgoznak. Még a Tokaj Kereskedőház is, amely korábban visszahúzó erőként volt jelen a borvidéken, azzal, hogy Áts Károly lett a főborásza, mostanra megújult szellemben folytatja tevékenységét. De sok a hobbiborász, akiknek sziklaszilárd elképzelése van arról, mi a hagyomány. Darálja a szőlőt, öreg hordót használ, darabban tartja a bort (vagyis nem tölti fel teljesen), mindent pontosan úgy csinál, ahogy az apjától meg a nagyapjától látta. Beláttatni valakivel, hogy ez zsákutca, lehetetlen, hiszen működik. Abból a hordóból is elfogy valahogy a bor. Nem vagyunk egyformák. De a piacon, pláne külföldön, már nem kérdés, hogy az új stílusú, tiszta illatú és ízű tokaji borokat keresik, nem az oxidált, sherryre hajazó, rohadt almára, ázott kenyérre emlékeztető ízeket.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondhatnám semmi borász ismeretem sincs, de azt már megfigyeltem, hogy a szárat borokat a beteg, savhiányos emberek szeretik. Ők viszont váltig állítják, hogy az az igazi és minden más csak pancs.
Vigyázzatok Tokajra! Nem biztos, hogy ennek a savanyújóskának van igaza.

Nem igazán értek egyet; a nemes desszertborok piaca ugyan természetesen sokkal kisebb, mint a szárazoké, de Tokaj mégiscsak az aszú által vált híressé, és az aszú tényleg egyedi (sokkal jobb és izgalmasabb a sauternes-nél, pl.). A világ borszeretői csak olykor-olykor isznak aszút, de ez a tokaji presztízsbor és szerintem ez is marad. A száraz fehérek is kellenek, de azok csak kiegészítők maradnak - az ilyesmiből van még száz másik borrégió, ahol egészen kiválót készítenek: Chablis, Pouilly-Fumé, Pouilly-Fuissé, Sancerre, Wachau és még annyi más...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában