Kovács Antal megmutatja, hogyan kell pezsgőzni

2013. december 30. 15:10
Milyen pohárból fogyasszuk, hogyan nyissuk a pezsgőt, és mik a pezsgős tévhitek? Kovács Antal sommelier videójában mindent elárul a pezsgőzés titkairól. Kezdje azzal, hogy kidobja pezsgős kelyhét vagy flőtéjét, és vesz helyette egy rendes borospoharat.

Ahhoz, hogy egy pezsgőt élvezni lehessen, nem pezsgős kehelyben és nem is a magasfalú flőtében kell felszolgálni. Kovács Antal inkább egy Champagne-poharat vagy egy burgundi vörösboros poharat ajánl hozzá. A sommelier ezen túl eloszlat pár tévhitet is a pezsgővel kapcsolatban: az italt kiskanállal kevergetni hülyeség, jéghidegre hűteni pedig értelmetlen, hiszen úgy nem jön ki teljesen az íze. Persze ha nincs íze, hűtsük le nyugodtan, de egyébként az »amennyi az alkoholja, annyi Celsius-fokon fogyasszuk« módszert javasolja Kovács Antal, aki a videóban azt is megmutatta, hogy bontsuk fel a palackot.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legutóbbi időkben kezd elterjedni, hogy a hagyományos flőte helyett érdemes szélesebb - fehérborosra inkább emlékeztető, bár azért hosszított - poharat használni. Ha ilyesmi nincs a háztartásban, akkor az ízek és az illat jobb élvezete érdekében érdemes lehet egy nagyobb borospoharat használni.

A sommelier egy magasabb szinten tud beszélni a borról - de a Michelin-csillagos szint alatt szerintem nincs sok értelme. Egy komplex, különleges "étterem-élmény" teljességét szolgálja, ha valaki erre akarja költeni a pénzét.

Olyan, mint mondjuk az ikebana - az a rendkívül emelt szint, amelyen a japánok űzik, minden hétköznapi kontextusban és emberi mérce alapján indokolatlan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában