Mennyire csúcs a csúcsfurmint?

2013. december 30. 11:30

Octopus
Gault&Millau
Itt van az önnön sikerétől megrészegült tokaji furmint árfolyamának szárnyalása. Azonban a minőség általánosságban nincs még ott, ahol az árak tartanak.

„Az elvakult áhítatba átcsapó össznépi furmintőrület közepette szerintem inkább józanságra intett az írás Demeter Zoltán Kakasáról. (...) Az önnön sikerétől megrészegült tokaji furmint árfolyama szárnyal. A 20 eurót átlépni ma már nem kuriózum. Néhány évjáratot látott borok csak úgy, hipp-hopp 10 000 forintos magasságokba emelkednek, vagy egyenesen ott debütálnak. Lehetne még ragozni, de mottónkat itt már meg is fogalmazhatjuk: ha már az árak a nemzetközileg elismert borok szintjén mozognak, lássuk, hogy a minőség is ott van-e. (...)

Azonban a minőség általánosságban nincs még ott, ahol az árak tartanak (nyugaton, az egekben). Félig-meddig viszont van bizonyítékunk, hogy a száraz tokaji elegánsra hangolva is működhet (hogyan máshogy képzelünk el egy nagy bort?). Szerintem valahol itt tartunk, nem előrébb. A nagy rejtvény továbbra is az, hogy miként lehetne aromákat, komplexitást csempészni az idejében szüretelt furmintba, mert ahogy a lenti példa is mutatja, moderált alkoholtartalom mellett ezekre valószínűleg nem képes a fajta. Még ha ezerévesek a tőkék, és az összes létező színes kavicsot ki lehet túrni a dűlő altalajából, akkor sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én még kiemelkedően jó furmintot nem ittam. Ihatót igen, de iható bor van másfajta szőlőből is a piacon, és sokkal nagyobb választékban. A tokaji furmint majd akkor érdekel, ha megfizethető áron (1500-3000 Ft) produkálja a minőséget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában