Téma volt az olaszrizling

2014. január 23. 11:33

Az olaszrizling negatív marketingértékéről leginkább azok az évtizedek tehetnek, amikor minden rossz kocsmabort olaszrizlingnek hívtak. És lehetőleg csopakinak.

2014. január 23. 11:33
Jásdi István
Jásdi István
Vinoport

„Az olaszrizling negatív marketingértékéről sokan tehetnek. Nem elsősorban Matt Kramer, aki úgy nyilatkozott róla, hogy lúzer fajta. Istenem! Nem ért hozzá. Sokkal inkább azok az évtizedek, amikor minden rossz kocsmabort olaszrizlingnek hívtak. És lehetőleg csopakinak. Nem tett jót a fajta presztízsének az sem, hogy Ausztria a glikolbotrány után a marketinggőzhengert a zöld veltelini és a rajnai útépítésére állította be, és az eltaposott mindent, ami e kettő útjában volt. Az ekkoriban a legpénztelenebb késő-szocialista periódusukat élő szomszédok ezeket a kampányokat semmivel nem tudták ellensúlyozni. (Nem mintha ma tudnák.)

Jóllehet, az olaszrizling termőterülete valamennyi környező országban csökkent, ma is mindben meghatározó. Sokan, elsősorban a legdélebbi termelők, a stájerországiak és a velük szomszédos szlovéniai borvidék termelői úgy vélik, hogy az olaszrizling egy working horse vagy Arbeitspferd. Azaz a muraközi – hogy valami helyi lófajtával fordítsuk. Megbízható, bőven terem. Fajélesztős, hidegen erjesztett műfajában népszerű. Könnyed és illatos. Eltartja a gazdáját. A híres osztrák borász asszony szerint Bergkamarad: minden olyan magas csúcsra követi, ahova menni akar.

Kicsit északabbra markánsabb savakkal rendelkeznek a borok: Ausztriában, Csehországban, Magyarországon vagy a szlovákiai Kürtön, Muzslán. Termelőik inkább ezzel az utóbbi értékeléssel értenek egyet. Meg azzal, hogy a fajta meghálálja a törődést, és tökéletesen tükrözi a termőhely és a talaj adottságait. Tökéletes terroirbort ad. Vagy akár aszút itt, Ruszton. Ha tetszik: ezzel a muraközivel epsomi derbyt lehet nyerni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2014. január 28. 16:54
Redukciós technológiával készült hazai finom fehér borokat először a 80-as években ittam. Csopakon készültek brit exportra (vagy legalábbis kizárólag angol nyelvű címkével). Többféle borfajta volt, de mindegyik Balaton fantázianévvel. Nekem mindegyik ízlett kivéve az olaszrizlinget. Az utóbbi azóta sem jött be nálam - drágább palackokból sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik