Új év

2014. január 21. 18:39

Árvay János
Árvay János naplója
Több mint 140 liter aszúbor csorgott ki a présből. Annyira szép barackos, naspolyás a zamata. Még 500 kilogramm ázik.

„Már dolgozunk ezerrel. Azt sem tudjuk hova kapdosunk, annyi mindent kellene egyszerre csinálnunk. Most értünk oda, hogy megáztattuk az aszúszemeket. Egy kis adagot már préseltünk is, 110 liter erjedésben lévő murcit öntöttünk fel 114 kilogramm aszúszemre. Az alapbor a 9% alkoholfok mellett még rendelkezett 120 gramm maradékcukorral.

Több mint 140 liter aszúbor csorgott ki a présből. Annyira szép barackos, naspolyás a zamata. Még 500 kilogramm ázik, úgyhogy van még mit préselgetnünk. Közben a 2013-as sauvignon blanc borunk is átkerült bérpalackozásra. A száraz sárga muskotályunkat és az Édesemet is a napokban fogjuk deríteni, hogy minél hamarabb palackba tehessük őket. Kapjuk szerencsére a telefonokat és emaileket, hogy vajon mikor érkezik már az új évjárat?

Az időjárás viszont megbolondult. Hihetetlen sok napsütés, majdnem tavaszi meleg. A kisházunk udvarán a rozmaring ismét virágzik. Én ilyet még nem láttam. Nem tudom, hogy nem lesz-e ennek böjtje? Mert ha februárban netán márciusban kapunk egy kemény fagyos időszakot, akkor sok mindennek lőttek. A tavaszt érző növények nagy valószínűséggel el fognak fagyni. Ha nem jön majd hideg? Akkor minden kártevő és gomba nevetve áttelel, és nagyon korán elkezdenek majd a szőlőn virgonckodni. Igen, a szokásos nyavalygás.

Ez sem jó, meg az sem jó. Ez is kellene meg az ellenkezője is jó lenne. Na hátha az égiek segítenek. A csapadék sem úgy jött, mint kellene. Se hó, sem eső nem volt eddig annyi amennyi a talaj feltöltéséhez kellene. Szerencsére ma esőre ébredtünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában