Megtéveszti a fogyasztókat a Советское игристое

2014. január 27. 22:09
15 millió forintra büntette meg a GVH az izsáki Royalsekt Zrt-t. A cég hirdetései azt a hamis képet sugallják a Szovjetszkoje Igrisztoje nevű termékről, hogy az egy orosz pezsgő, miközben erről valójában szó sincs.

A Royalsekt Pezsgő-, Bor-, Üdítőital-gyártó Szövetkezeti Pincészet Zrt. megtévesztette a fogyasztókat a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők népszerűsítése során, és ezért 15 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal. A Royalsekt Zrt. által gyártott és forgalmazott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőcsaládot népszerűsítő reklámokban, 2010 decembere és 2013. március 31. között megjelenő szövegek és a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a vállalkozás orosz pezsgőt, azaz Oroszországból importált pezsgőt vagy orosz alapanyagokból készülő terméket forgalmaz.

Ezt támasztotta alá, hogy a reklámokban kiemelten szerepelt a termék megnevezése orosz nyelven, cirill betűkkel, valamint a reklámokban az orosz címerrel szinte mindenben megegyező ábra is szerepelt. Erről a plakátról van szó többek közt:

Fotó: plazareal.hu

A GVH az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás valótlanul keltette azt a látszatot, hogy a termék orosz pezsgő, mivel az Magyarországon, magyar alapanyagból készült, így a gyártó megtévesztette a fogyasztókat. A jogsértés megállapítása mellett a GVH megtiltotta a cégnek, hogy a kereskedelmi kommunikációiban, az általa gyártott és forgalmazott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők eredetére vonatkozóan azt közvetítse a fogyasztóknak, hogy azok orosz termékek. A bírság meghatározásánál a GVH súlyosító körülményként értékelte azt, hogy az intenzív kampánynak köszönhetően a reklámokkal a fogyasztók széles körét elérte a vállalkozás.

A hvg.hu arról ír: a rendszerváltás környékén Magyarországon is kapható volt egy azonos nevű, ám ténylegesen orosz pezsgő. Annak így nézett ki a címkéje:

Az izsáki Szovjetszkoje Igrisztoje honlapján az áll, hogy orosz technológiával készült a pezsgő. Hogy ezalatt a Royalsekt pontosan mit ért, nem tudni.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés