Royalsekt: Ez orosz pezsgő, csak Magyarországon gyártják

2014. január 28. 13:28
A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártója nem ért egyet azzal, hogy a GVH megbírságolta a céget. Külföldi technológia felhasználásával gyártott termékek esetében bevett gyakorlat, hogy a termék adott külföldi országhoz való kapcsolatát hangsúlyozzák, véli a cég. Kérdés, van-e egyáltalán olyan, hogy orosz pezsgőgyártás. A szakértő szerint nincs.

Tegnap írtuk meg a Mandineren, hogy 15 millió forintra büntette meg a GVH az izsáki Royalsekt Zrt-t. A cég hirdetései a versenyhivatal szerint ugyanis azt a hamis képet sugallják a Szovjetszkoje Igrisztoje nevű termékről, hogy az egy orosz pezsgő, miközben erről valójában szó sincs. A Royalsekt lapunknak küldött sajtóközleményében nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal álláspontjával és cáfolja azt. 

A cég szerint hagyománya van az orosz pezsgőgyártásnak

A Royalsekt úgy véli, hogy a több mint egy éve húzódó versenyhivatali eljárás során bebizonyította, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően járt el. A cég arra hivatkozik, hogy az „orosz pezsgőgyártásnak” Magyarországon több évtizedes hagyománya van. Közleményük történelemleckével kezdődik: felidézik, hogy 1986-ban a Hosszúhegyi Állami Gazdaság vásárolta meg a szovjet pezsgőgyártási technológia licenszét, majd az 1989-ben létrejött Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó közös vállalat kezdte el gyártani a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt.

Ezt követően az Igrisztoje pezsgőgyártó részvénytársaság folytatta a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártását Magyarországon addig, amíg a Royalsekt Zrt. jogelődje, az Izsáki Állami Gazdaság meg nem vásárolta a gyártási valamint a védjegyhasználati jogot.

De mégis, mi az az orosz pezsgőgyártás?

A Borászportál által megszólított pezsgőszakértő, Márkus György szerint olyan, hogy orosz pezsgőkészítés, nem létezik. A Royalsekt honlapja sem árul el konkrétumot, csupán annyit, hogy „(...) az 1800-as évek végén Lev Szergejevics Golicin orosz arisztokrata és Anton Frolov-Bargejev vegyész kezdett kísérletezni a pezsgőgyártással, de az eredeti champagne-i eljárás helyett már egy teljesen új metódus szerint.”

Márkus György a portálnak elmondta, háromféle pezsgőkészítési eljárás létezik, ő legalábbis ennyiről tud: a Champagne-i methode traditionnelle metódus, ahol a pezsgőt palackban erjesztik és érlelik; a methode transvasée eljárás, ahol többnyire magnumpalackban erjesztik, majd tartályban érlelik az italt, illetve methode charmant metódus, ahol a pezsgőt tartályban erjesztik és érlelik. Utóbbi eljárás leginkább nagyobb mennyiségű pezsgő azonos minőségben történő előállítására alkalmas – Márkus György szerint vélhetően így készül a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő is.

„Nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy egy termék reklámanyagain fel kell tüntetni azt, hogy a terméket ki és hol gyártotta. Külföldi technológia felhasználásával gyártott termékek esetében bevett kereskedelmi gyakorlat, hogy a termék adott külföldi országhoz való kapcsolatát hangsúlyozzák és az eredeti termékek kereskedelmi kommunikációjának egyes elemeit átveszik. A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt több mint 25 éve gyártják Magyarországon. Soha nem merült fel, hogy a termék megnevezése vagy kommunikációja megtévesztené a fogyasztókat a termék származási helye tekintetében” – írja a Royalsekt a Mandinernek küldött közleményében.

A borvilág nagy része az orosz pezsgő szókapcsolatról jellemzően a Krími-félszigeten, Champagne-i metódussal előállított vörös, illetve fehér pezsgőkre asszociál, a Szovjetszkoje azonban nem Ukrajnában, hanem Izsákon készül, így ez sem igaz rá. Szovjetszkoje sampanszkoje néven ellenben viszonylag sok helyen készül orosz habzóbor. Éppen ezért megkérdeztük a céget, pontosan hogyan készül a termék, mit értenek orosz technológia alatt – amint megérkezik a Royalsekt válasza, beszámolunk róla.

Elnézést kérnek, ha valaki azt hitte, hogy orosz

Az izsáki cég szerint az elmúlt évtizedek során egyetlen hatóság sem kifogásolta a termék minőségét vagy megnevezését, kereskedelmi kommunikációját, ezért úgy látják, a Royalsekt Zrt. jóhiszeműsége a kereskedelmi kommunikáció kialakítása során nem vitatható. „Az eltelt több mint negyed évszázad alatt az is nyilvánvalóvá kellett, hogy váljon a fogyasztók számára, hogy a terméket Magyarországon gyártják. A Magyarországon gyártott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőket sem mi, sem a korábbi gyártó soha nem árulta vagy reklámozta úgy, mint szovjet vagy orosz import pezsgőt, így nem képzelhető el, hogy lenne olyan fogyasztó, aki több, mint 20 éven keresztül megtévedt a termék eredete kapcsán” – írja a cég, ám amennyiben mégis volt ilyen fogyasztó, attól ezúton is elnézést kérnek, hogy félrevezették a termék kommunikációjával és hamis látszatot keltettek.

A Royalsekt szerint a fogyasztók azért döntenek a termék megvásárlása mellett, mert ízlik nekik, nem pedig azért, mert azt hiszik, hogy az már a nem is létező Szovjetunióból vagy Oroszországból származna. „A Royalsekt Zrt. pezsgőinek jó minőségével és a versenyképes árával érte el azt, hogy a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő Magyarország egyik legkedveltebb hazai pezsgőmárkája legyen. Még ha ez a konkurens pezsgőgyártóknak nem is tetszik” – zárul a közlemény.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szakértő, aki abból vezette le, hogy a pezsgőgyártásban nincs orosz technológia, mert csak háromféle eljárás létezik a világon, tipikus példa arra, hogy kis hazánkban bármire akad szakértő, meg az ellenkezőjére is. (Akár akadémikusi szinten is.)
Akkor ugye nem létezik japán autógyártás sem, mert csak olyan belső égésű motorok léteznek, mint az Otto motor, a Diesel motor, a Wankel motor.
A orosz pezsgő igenis karakteresen más, mint a franciáktól tanulni próbáló Törleyek pezsgői.
Egyébként a szocialista korszakban, amikor nyugaton forintot még nem fogadtak el, az orosz pezsgő Bécsben kemény valutának számított. Nem kellett vele házalni, ha egy forgalmasabb helyen kiálltál vele, rövid időn belül elkapkodták a schillingel fizető osztrákok.
Amúgy meg a versenyhivatal által kifogásolt termék palackján jól láthatóan fel van tüntetve, hogy orosz licenc alapján Izsákon gyártott pezsgő. - Ja, és szerintem is messze veri az árkategóriájába (és még valamivel afölötti kategóriába) tartozó pezsgőket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés