2013-14: Árodüsszeaiaia

2014. február 5. 17:21

Uj Péter
444
A Rogán Antal-i dinamikájú riesling-rezsicsökkentés 1390 forintnál megtorpant, sőt, az árfolyam visszafordult a mélypontról. De vajon mennyi lesz a Tohu-rizling ára egy hónap múlva?

„A Tesco külföldi minőségi borkínálata szerény megfigyelésem szerint elég jó árértékarány-jellemzőket mutat, de a Tohu Riesling 5999 forintos palackára kissé meredeknek tűnt, ennyiért még elég jól kereső középosztálybeli magyar sem vesz tescós bort. Tavaly ősszel, a szokásos őszi borvásárban azonban 4330 forintra engedték le a Tohu 2010-es Rieslingjének árát, ami jelentős árengedménynek tűnt akkor, de még mindig nem elég nagy ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjon rajta az ember. Nem egészen egy hónap múlva azonban – valami karácsonyi akció – újabb árcsökkentés következett: 1990 forint lett a bor.

Ennyiért már szóba jöhet. Viszont 2013-ban már a fejlett mobil információtechnológia korában járunk, mégis megereszt az ember egy Google-keresést úgy a pult mellől, mennyi az az annyi. A Wine Searcher szerint a 2010-es Tohu Riesling palackját 12 és 20 dollár közötti áron lehet beszerezni a világban. Tehát a 4330 forintos »kedvezményes« ár még bőven a nemzetközi átlagár (átszámítva kábé 4100 forint) felett volt, de 1990-ért már mindenképpen jó vétel.

Alig egy hónap múlva azonban váratlan fordulat következett: valami végkiárusítás-szerűség miatt 1390 (!!!) forintra csökkent az új-zélandi bor ára. Hoppá. A Rogán Antal-i dinamikájú riesling-rezsicsökkentés azonban ezen a szinten megtorpant, sőt, az árfolyam visszafordult a mélypontról, és január közepén egy újabb akcióban már újra a 4330 forintos, októberi áron adták. Itt tartunk most. De vajon mennyi lesz a Tohu-rizling ára egy hónap múlva? Érdemes-e még ezen az áron beszállni vagy inkább várjunk néhány hónapot?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akik jósolnak, jóslásból élnek

„az idei évtől kezdve hozzávetőleg 200 milliárd forint feletti (a GDP 0,7 százaléknyi) mínuszt fog évente összehozni a jegybank a nagyon gyenge kamateredmények miatt. Hiszen az MNB a jegybanki alapkamatot (jelenleg 5,75 százalék) fizeti a banki betétek, illetve a kéthetes kötvények után, míg a nemzetközi tartalékokon, amelyeket nagy biztonságú, de éppen ezért a nullához konvergáló kamatozású eszközökben tart, alig keres valamit.”
http://www.mfor.hu/cikkek/Hipe..

Akik pedig hozzáértők

„Az MNB közleményében hangsúlyozza, hogy az új jegybanki vezetés – a törvényben rögzített elsődleges céljainak veszélyeztetése nélkül – kilenc hónap alatt elérte, hogy 2013-ban az MNB nyereséges legyen, s ezzel a költségvetés mentesüljön a veszteség megfizetésének terhe alól. A jegybanki eredményre vonatkozó részletes, auditált adatokat áprilisban teszi közzé az MNB a közlemény szerint. Az MTI által korábban megkérdezett elemzők szerint az alapkamat jelentős csökkenése nagyban hozzájárult az MNB 2013-as eredményének javulásához.

a 3 százalékos kamatcsökkentés nagyjából 120 milliárd forintot jelentett. Németh Dávid szerint a többi eszköz átértékelődése, a devizakötvényeken elért nyereség is hozzájárulhatott az eredményhez.”
http://magyarhirlap.hu/tobb-ti..

Szerintem ne várj Péter!
Áprilisban ismét a fasizták jutnak hatalomra. Akkor annyi lesz az ócso borodnak is.
Most vegyél. Lisztet, meg cukrot is
:-)

Folytatás a szakértelemről ;-)

„Zsákszámra vettük ki a pénzt a bankokból tavaly
Az adatok alapján az látható, hogy még a végtörlesztés idejében sem történt akkora kivonás a megtakarításokból, mint tavaly.”
http://www.mfor.hu/cikkek/Zsak..

Még vélelemül sem azt írja, hogy csökkent a betétek állománya kereskedelmi bankoknál, mivel az MNB csökkentette az irányadó kamatot és már nem volt érdemes a kereskedelmi bankoknál parkoltatni az általuk gyűjtött betéteket. Ennek következtében a betétesek kivették és államkötvényt vásároltak. Természetes, hogy nem írja le, mert akkor a mostani jegybanki vezetést kellene dicsérni és a korábbit elmarasztalnia.

Uj Péter is ebbe a nomenklatúrába tartozik.

Az ehhez hasonló cikkek keltenek riadalmat és eredményezik esetenként a forint romlását.

:-)
Csak téged követlek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés