Vinohradnicka oblast’ Tokaj

2014. február 14. 12:45

Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Borászportál
A Tokaj megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni!

»Tokaj« márkanév ügyében a magyar borágazat érdekeit a Kormány képviseli a nemzetközi fórumokon. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa bízik abban, hogy a Kormány ez irányú törekvései sikeresek lesznek. A testület pedig minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a tokaji borok eredetvédelme ügyében tett kormányzati lépéseket.

»Tokaj« megjelölést ugyanakkor ezután sem használhatják a szlovákiai termelők, akik csak a »Vinohradnicka oblast’ Tokaj« elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. Azonban a magyar termelőknek így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró hatással bírhat.

Magyarországnak és a Tokaji Borvidék borásztársadalmának közös érdeke és törekvése, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek »Vinohradnicka oblast’ Tokaj« néven bort. Emellett a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni.

»Tokaj” névvita ügyében hozott döntés nem akasztja meg a Tokaji Borvidéken 2013-ban meghirdetett minőségi megújulást. A tokaji minőségi forradalom célja, hogy a »Tokaj« márkanév világszerte elismertséget vívjon ki magának a minőségi borok piacán. Továbbá cél, hogy ki lehessen aknázni a »Tokaji Aszú« megjelölésben rejlő piaci lehetőségeket a prémium borok körében.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsában dolgozó szakemberek egyöntetűen vallják, hogy a szabályozási, termelési, technológia-fejlesztési, valamint piacfejlesztési területen elindított lépések hosszú távú fejlődési lehetőséget kínálnak a tokaji borok, s a Tokaji Borvidék számára.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés