Élő kóstolás a Gizella Pincéből!

2014. február 21. 22:20

Írta: Jenei Balázs
Csendes péntek éjjel? De nem nálunk! A Mandiner.bor élőben jelentkezik Tokajból a Gizella Pincéből, ahol Szilágyi Lászlóval a 2013-as évjárat borait kóstoljuk!

Habár már késő este van, de a Gizella Pince borásza, Szilágyi László még fogadott Tokajban, hogy megmutassa a 2013-as évjárat borait. Furmintok és hárslevelűk dűlőkre lebontva, sőt némelyik tételnél még a hordóban is eltérés van. Beszélgetek vele az évjárat nehézségeiről, arról, hogyan állít össze egy bort, és hogy mennyire elégedett a 2013-as évjárattal. Percről percre a palackok mellől.

összesen: 27 db | 15 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó

Jenei Balázs

Sikerült, megnéztünk mindent!
2014. February 22. 01:27

Összesen 13 tételt kóstoltunk meg Lacival. A borok tiszták, szépek, a tudatosság nagyon látszik rajtuk. Nekem nagyon tetszett a Szil-völgy édese, és a furmintja, a Szent Tamás Trust-hordós verziója, és a Kastély battonage. Ezzel be is zárul erre az éjszakára a pince, köszönjük a figyelmet. Aki teheti, látogasson el Lacihoz, és kóstolja meg maga is a borokat. Csalódás nem érheti.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

De milyen a bor?
2014. February 22. 01:21

Aromajegyeit tekintve már most is tiszta a bor. Illatában almás, virágos élesztős jegyek. Ízében zamatos, lédús sárgabarack és virágosság. A cukrot szépen megtartja a sav. Van benne lehetőség. Szép lesz. Egy hordó van belőle, nagyjából 400 palack készülhet. Az új szabályozásnak köszönhetően talán már 2016-ban meg is lehet venni.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Tokaj kincse
2014. February 22. 01:05

2013 kedvezett az aszúnak és az édes boroknak. Különleges évjárat lehet a 2013-as az édes borokban. A Gizella Pince aszújának alapbora a Szent Tamásból és a Medvéből jött. Előbbi hárslevelű, utóbbi pedig furmint. Az alapbor mustfoka 32 fok volt, ahogy a kép is mutatja. Az aszúszemeket a dűlőkből külön gyűjtötték össze, majd Laci az erjedésben lévő újborba áztatta be. Az erjedő újbornak, nagyjából 9-10 százalékos alkoholfoka volt, ez az aszúszemek kipréselése után lement 7 százalékra. Akkor a cukor 300 gramm felett volt a borban. Erre azért van szükség, mert ahhoz, hogy az aszúnak magas legyen a koncentrációja, kezdetben szükség van a magas cukortartalomra. Most az erjedés folyamán lassan csökkenés a cukorszint, és növekszik az alkoholfok, ami 10 - 12 százalék körül meg fog állni.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Az aszú
2014. February 22. 00:59

Elöljáróban egy kép az alapborról:

32 magyar mustfok. Öveket becsatolni.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Újra a Kastélyban
2014. February 22. 00:50

Visszatértünk oda, ahonnan elindultunk, ami innentől kezdve jön, az már csak bónusz, végjáték és ráadás. Igen, az majd az aszú lesz. A Kastélyból készült édes bor főleg furmintot tartalmaz. A két hordóból az egyik régi, a másik új Trust-hordó. Illatában szőlővirág, gyurmásság és egy kis trópusi gyümölcs. Ízében is a gyurmásság jelenik meg, amelyik ízjegyet feltehetőleg a botritisz és a hordó együtt alakított ki. Mellette citrusosság, jó savak, és rendben lévő egyensúly.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Most a Barát édesét vizsgáljuk
2014. February 22. 00:46

Ugyanúgy 100 gramm körüli maradékcukor, de ez színtiszta hárslevelű. Méz és sárgabarack főként, de ez érettebb lekvárosabb, és társulnak hozzá még trópusi gyümölcsös jegyek is. Magasabb a cukorérzet, itt picit ki is lóg talán a borból.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Back to Szil-völgy
2014. February 22. 00:40

Ezúttal az édes jön, aminek a legnagyobb része furmint mellette pedig van egy kis hárslevelű. Illatában ásványok, méz, kajszibarack. Ízben sokkal intenzívebb, mint illatában, mézes, sárgabarackos, virágos, ásványos, és még sok finom rétege van. Az ásványosság hihetetlenül jól áll neki, nagyon szép egyensúlya van 100 gramm körüli cukorral. Ha nem csak két hordó lenne belőle, lehet, önálló tétel lenne. Még így is lehet, hogy az lesz belőle. 

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Laci mesél 2013-ról
2014. February 22. 00:31

Nagyon felértékelődött az, hogy mennyire képes az ember személyesen és külön kezelni a termőhelyeket. A 2013-as évjáratban nagyon megmutatkozik, hogy milyen érési különbségek voltak az egyes parcellákban. A képet tovább bonyolította botritisz korai megjelenése, emiatt nagyon körültekintően kellett szüretelni száraz bor esetében, mert a teljesen érett bogyókra volt szükség, de aszúszemek, vagy botritisz által fertőzött szemek nélkül. Éppen ezért lehetett az, hogy sikerült minden dűlőből mind száraz, mind édes boros alapanyagot gyűjtenünk. Azonban a szüretek összeegyeztetése, és a szüreti időpont megválasztása komoly fejtörést okozott.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Végeztünk a szárazakkal
2014. February 22. 00:20

Még hátra van három késői szüret, amiből a Látomás cuvée lesz, és az aszú. Eközben Laci arról mesél, hogy mennyi fejtörést okozott neki a 2013-as évjárat.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Fáradunk, de a kedvünk nem lankad
2014. February 22. 00:10

Hiszen máris itt a Medve-dűlő furmintja, ami szintén ugyanabban a kétféle hordóban érlelődik, mint a Szent Tamás. A Dyanamis-hordós bor illatában trópusiak, citrus, és ásványosság, míg ízében inkább egy kis ásvány és citrus van. A Trust-hordós verzióban ismét kijön, hogy az a típusú hordó megtolja egy kicsit a gyümölcsöket. Már illatában is sokkal több trópusi gyümölcs jön, mellette tölgyes, fás jegyekkel. Ízében is a gyümölcsök vezetik, de erre sokkal erősebben ült már rá a fa. Lacinak komoly dilemmája is az, hogy mennyit maradjon ebben a hordóban a bor, ami szintén egy komoly, masszív tétel kicsit több maradékcukorra, és 14,5 körüli alkohollal. Egyébként a szárazboros szüret itt volt a legkésőbb, október végén.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

A Trust-hordós Szent Tamás
2014. February 22. 00:02

Sokkal fogyasztóbarátabb. A hordó, amiben a bort Laci tartja, attól különleges, hogy nem tűz, hanem gőz hatására hajlították a dongákat. Ez a steam bent technológia. Ennek a jelentősége az, hogy kevesebb lesz a hordó csersavassága, és nincs pörkölési jegy, így már az első használatkor sem kell túlzott vaníliás jegyektől tartani. Ezt a technológiát kimondottan prémium fehérborokhoz fejlesztették ki. A toast jegyek helyett „viszont orrbavág a gyümölcs”, ahogy Laci megfogalmazta. És tényleg. Sokkal több gyümölcsösség van ebben, trópusiak és citrusok egyaránt. Ráadásul a tölgy kerekíti és igazán élvezhetővé teszi. Hihetetlen, hogy ennyit számít a hordó. Pedig ez az új hordó, elméletileg ennek kellene kevésbé gyümölcsösnek lennie. És mégis. Egyébként mindkét hordó 300 literes.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Ha az előző kő-juice volt,
2014. February 21. 23:55

akkor ez nem tudom, mi. Ez bizony a Szent Tamás hárslevelűje, ami már orrban is olyan füstös ásványokkal nyit, hogy nehéz lenne összetéveszteni. Aki egyszer kóstolta már a dűlő bármilyen borát, az tudni fogja, hogy ez a kultikussá vált mádi dűlő bora. A tétel egy három éves Dynamis-hordóban van. Szinte csak ásványosságot érezni benne. De abból van füstös, sós, mindenféle. Letaglózó.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Közel a félidő
2014. February 21. 23:44

Még hat bor van hátra. Illetve mégse. Mert vannak hordóvariációk. Mindjárt a Szent Tamás hárslevelűből.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Jön a furmint
2014. February 21. 23:36

És itt a Szil-völgy furmintja. Illatában érett, lédús körte, és egy kevés trópusi gyümölcs. Ízében is a körtésség jelenik meg, és az ásványok. Ugyanúgy betölti a szájat, mint a hársnál. Mégis talán egy picivel letisztultabb, egy picivel most érthetőbb, mint a hárslevelű. Talán a furmint jobban képes a gerince lenni a bornak és egyben tartani ezt az ásványosságot.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Szil-völgy hárs
2014. February 21. 23:24

Sokkal testesebb már illatban is, mint a Barát-dűlő hárslevelűje. Testes trópusiak az illatban, nagyon mélyről jönnek. Vastag már illatában is, amiben megjelennek az ásványok már most. Ízében kezdetben egy kevés trópusi gyümölcs és citrusosság, után viszont lehengerlő ásványok. Sós, kicsit füstös, széles, beteríti a szájat. Kő-juice Kovács Antal terminológiájával élve. Nagy élmény.

Jenei Balázs

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés