Bikavér-párbaj a Mandineren: Farsang Pincészet vs. a többiek

2014. február 26. 14:10

Írta: Jenei Balázs
Kaptunk a szerkesztőségünk alatt található VinoPiano borkereskedéstől két bort az egri Farsang Pincészettől, hogy kóstoljuk meg. Tettünk melléjük pár egri csillagot és bikavért: Thummerer Vilmos, Kovács Nimród, Tóth Ferenc, Bolyki János és Gál Tibor borait.

A Vármegye utcában nemrég megnyílt VinoPiano borkereskedés a kézműves termékek, és a kevésbé ismert kis pincészetek népszerűsítését tűzte ki célul. Habár kínálatukban ismertebb borászatok is megtalálhatóak, mint Csetvei Krisztina Mórról, a Demetervin Tokajból, vagy a Borbély Pincészet Badacsonyból – szép számmal vannak kisebb pincék is, mint a Hujber Balatonboglárról vagy Mörk András Dörgicséről, illetve az egri Farsang Pincészet, akiknek két borát egy teszt keretein belül mi is megkóstoltuk.

Az egri pincészet a Szépasszony-völgyben található, és Farsang Tibor vezeti. A VinoPiano kínálatában a pincészettől pinot noir, kékfrankos, egri csillag, egri bikavér, valamint egy cabernet sauvignon alapú házasítás, a Levente cuvée található meg. A Levente cuvée-t, a borász a fia után nevezte el. A teszten a csillagját és a bikavérét kóstoltuk meg a pincészetnek. A tesztünk során inkább a bikavérre igyekeztünk koncentrálni részben a Bikavér párbaj miatt is. A pincészet bikavérje 2008-as volt, ezért igyekeztünk idősebb egri társakat keresni a sorba. Ez volt az oka annak, hogy nem került a sorba Eger emblematikus pincészetének, az egerszalóki St. Andreának az Áldás bikavére, aminek már a 2011-es évjárata van piacon.

*

A kóstolót a VinoPianoban tartottuk, és hárman kóstoltunk: Vajas Balázs, a VinoPiano vezetője, Kuti Vilmos, a VinoPiano borászati tanácsadója, és jómagam. 

Kovács Nimród egri csillag 2012

Illata nem túlzottan intenzív, kis zöldalma, fű és virág. Ízében citrus, kis alma és körte, valamint virág. Savvezérelt bor, ami a közepesnél több. Korrekt, jó ivású bor. 81-83 pont.

Farsang Pince egri csillag 2012

Királyleányka a házasítás alapja, és ez az illatában is visszaköszön. Virágos, parfümös, füves, kicsit gyógynövényes, és van egy kis szappanosság benne, aminél valamifajta hibára kezdtünk gyanakodni. Sajnos a korty igazolta a feltételezésünket, enyhe technológiai hiba van a borban. Nagy kár érte, pedig remek struktúrájú bor, izgalmasabb lenne, mint Kovács Nimród csillagja a virágosságával és a gyógynövényességével, valamint a jó arányaival. 77-79 pont.

Bolyki János egri bikavér 2011

Lilás szín jellemzi Bolyki János gyümölcsbombáját. Illatában meleg tónusú meggyel, feketeszederrel, feketeribizlivel, szamócával, borssal. Ízében is hasonló, mellette fűszerek, és diszkrét hordósság. Nagyon kerek bor, jó savval. Itatja magát. Szerethető. 85-87 pont.

Gál Tibor egri bikavér 2009

Kékfrankos, kadarka és syrah alapú házasítás, amiben van egy kis cabernet franc és cabernet sauvignon is. Le se tagadhatja, hogy van benne syrah, mind illatában, mind ízében megjelennek a magyar syrah-kra jellemző fűszeres, vegetális jegyek. Illatában a syrah-s jegyek mellett kezdetben hordótúlsúly, feketebogyósok, áfonya, szilva, ásványosság. Ízben is a feketebogyósok jelennek meg, vaníliával, és a syrah-s jegyekkel. Ízben kicsit üres, nem túl izgalmas, a tannin egy picit húzósabb, mint kellene. 83-85 pont.

Farsang Pince egri bikavér 2008

Világos rubin színű, látszik rajta a kor. Nagyon tiszta illattal nyit, sok palackéréses jeggyel, egy kevés érett gyümölccsel és vaníliával. Már illatában is érezhető, hogy üresedésnek indult, ezt az íz is igazolja. Piros bogyós gyümölcsök, kicsi fűszeresség, és mineralitás. Határozottan könnyed bor, nagyon jó szerkezettel, ami már nagyon szépen lekerekedett. Kár, hogy már lefelé tart. Egy könnyed esti bornak még ma is jó lehet, de tartani már semmiképp nem érdemes. 83-85 pont.

Tóth Ferenc egri bikavér válogatás 2009 

Közép rubin színű, hűvös karakterű bor. Nagyon letisztult, összeérett illat meggyel, feketeszederrel, fűszerekkel. Ízében van még gyümölcs, meggy, feketeszeder, fűszerek, ásványosság, kicsi meggymagossággal. Nagyon szép szerkezet, közepesnél magasabb savval. Csúcs közelében, de nem fog holnap elindulni lefelé. 85-87 pont.

Thummerer egri bikavér 2009

Illatában égetett bőr, rengeteg fűszer, fa vanília, túlérett gyümölcsök. Nagyon masszív, és tömör bor már illatában is, ízében pedig végképp rászolgál erre. A kortyban feketeszeder, bőr, csokoládé, kicsi hordó, és fűszer. Van benne anyag, hengerel is, de ezt a stílust szeretni kell. 86-88 pont, a kóstoló legmagasabb pontszámot kapott bora.

*

A Farsang pincészet borairól két bor után nehéz lenne bármi tanulságot is leszűrni. A szerkezet mindkét bornál rendben volt, kár azért, hogy a Csillag nem volt tiszta. A bikavér viszont szép volt, de már nincs csúcsán, viszont még jó szívvel fogyasztható. Hamarosan már érkezik belőle a 2012-es a VinoPianoba, amit Vajas Balázs elmondása alapján egy nagy sikerű borbemutatón mutattak be február 22-én a Fahéj Kávézóban.

A pincében a lehetőség ott van, Farsang Tibor képes lehet megmutatni azt, hogy Eger mire képes. Az, hogy egy frissen nyitott borkereskedés, mint a VinoPiano fel meri vállalni egy kisebb pince támogatását, pozitívum. Szükség van rá és rájuk. A többi bikavérrel kapcsolatban én pozitívan csalódtam, de Eger hűvös, savcentrikus stílusát szeretni kell. Aki inkább a gyümölcsöket szereti, válassza a Bolykit, aki pedig a letisztult, szépen érett hűvösebb bort keresi, Tóth Ferenc borát kóstolja meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában