Élő!

Percről percre: Tokaj-Hegyaljáról tanácskozik a hazai borszakma

2014. február 27. 14:35

Borjogi és bormarketinges kérdéseket beszél át a hazai borszakma a Boscolo hotelben. A Mandiner.bor a konferenciáról percről percre jelentkezik, főként a Tokaj-Hegyaljával kapcsolatos részletekre koncentrálva.

 

összesen: 53 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
Tokaj a ló
2014. február 27. 18:48

A többiek a szekér. Ez a mai nap tanulsága: gyakorlatilag mindenki tényként kezelte, hogy a tokaji borvidék lesz a magyar bormarketing húzóneve. Közben véget ért a konferencia, jövőre találkozunk.

Bukovics Martin

Mit hozhat a jövő?
2014. február 27. 18:45

Zsidai Roy szerint a svájci példa se rossz (az összes bort helyben megisszák, így nem kell foglalkozni az exporttal), de ha érdemben borexport-ország szeretnénk lenni, akkor rá kell feküdni az oktatásra. A vendéglátós szerint nem örvendetes, hogy egy „nyíregyházi étteremben Szent István Korona-bor és valami guggolós van”, ezen a téren is tenni kell valamit, nyilván az oktatás kapja itt is a legnagyobb szerepet. 

Bukovics Martin

A nap hőse
2014. február 27. 18:39

Winkler János, a Tokaj Kereskedőház fb-tagja, aki Eszternek szólította Borbás Marcsit.

Bukovics Martin

Van élet a furminton túl
2014. február 27. 18:28

Mészáros Gabriella szerint a cél az, hogy a külföldiek ne külföldön akarják megkóstolni a hazai borokat, hanem itthon. Nemcsak furmint van a Kárpát-medencében, hanem szekszárdi kadarka, villányi cabernet franc, amik mind-mind hatalmas értékek. Az pedig a haza szégyene a borakadémikus szerint, hogy mit isznak ma a fiatalok, és milyen borokat kapni a kocsmákban. Borbás Marcsi is osztja ezt a véleményt, hozzátéve hogy alig lehet vidéken a borászatokat leszámítva hozzájutni egy palack tisztességes magyar borhoz.

Bukovics Martin

Rókusfalvy: Van $$$$ :)))
2014. február 27. 18:23

Legalábbis Lázár János ezt ígérte tavaly ugyanezen a konferencián, majd hozzátette azt is, hogy akkor lesz pénz a borászoknak, ha kitalálják, pontosan mire akarják költeni. Borbás Marcsi szerint nem a sült halat kell várni, hanem összefogni és cselekedni végre.

Bukovics Martin

Nincs $$$$ :(((
2014. február 27. 18:20

Minden jó lehetne, ha lenne pénz, de nincs. És ha nincs, akkor nincs mit tenni. Pedig mennyi mindent lehetne. Dehát nincs pénz. Körülbelül erre jutott a kerekasztal eddig. Meg arra, hogy a Tescóban veszik meg a vidékiek a paradicsomot, ahelyett hogy megtermelnék maguknak. Ezért tart itt ez az ország. Hiába, régen minden jobb volt!

Bukovics Martin

Rókusfalvy: Borbarát a kormány
2014. február 27. 18:17

Teljesen másról van szó, ezt csak így közbevetette a moderátor. Annak kapcsán jött szóba, hogy megvalósulni látszik a borászok 12 pontja.

Bukovics Martin

A kereskedőkön múlik minden
2014. február 27. 18:11

„A vendégek nem olvasnak szakírókat” – mondja Zsidai Roy vendéglátós, aki szerint a magyar borok sikere nem azon fog múlni, hogy melyik külföldi lapban mi jelenik meg róluk, hanem hogy vannak-e olyan vendéglátósok és kereskedők világszerte, akik a magyar borokból jelentős profitot realizálhatnak. Rókusfalvy Pál szerint az állami bormarketingnek nincs nehéz dolga: a teendő annyi lenne, hogy csak fel kéne karolnia és a világban körülutaztatnia azt a pár borászt, aki jelentős sikert ért el az elmúlt években.

Bukovics Martin

Rókusfalvy moderál
2014. február 27. 17:59

„Most nem akarom megemlíteni, hogy kiről van szó, de Demeter Zoliról” – hozza fel a kerekasztal-beszélgetést moderáló Rókusfalvy Pál azt az interjút, amit a tokaji borász a minap posztolt a Facebookon, és amiben az áll, hogy egy külföldi borkóstolón az idő harmada az ország bemutatásával, a második harmada a borvidék bemutatásával megy el, és csak az utolsó harmadban kerül sor az adott pincészetre.

Bukovics Martin

Borok vs. élelmiszerek
2014. február 27. 17:55

Kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a konferencia: Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója szerint külön kellene már választani az élelmiszerszintű borokat és a prémiumkategóriát, a kettő ugyanis igencsak különbözik egymástól. Erre reagálva a Vylyant vezető Debreczeni Mónika elmondta, hogy a borpiac felső szintje a teljes piac körülbelül öt százalékát jelenti. A torta ezen szeletét szélesíteni egy misszió: Mészáros Gabriella szerint ehhez szakszerű borismereti oktatásra és kóstolókra van szükség.

Bukovics Martin

Törley, a hivatkozási alap
2014. február 27. 17:48

„Ha Törley annak idején olyan pezsgőt tudott készíteni, amit Franciaországban el tudott adni, akkor talán mi is képesek leszünk erre” – mondja Szentesi, aki úgy látja, a régi magyar szőlőfajtákhoz kell fordulni ahhoz, hogy a 19. század magyar pezsgőit újra megértsük és felidézzük. Most gyakorlatilag bármilyen fajtából készül itthon pezsgő: van kadarkából, zweigeltből, pinot noirból, chardonnay-ből, furmintból. Szentesi József azzal zárja az előadást, hogy az igazi magyar pezsgőcsoda az lenne, ha pár év múlva itthon is készülnének olyan pezsgők, mint amilyenek Franciaországban párszáz éve.

Bukovics Martin

A nyerspezsgőről
2014. február 27. 17:43

Itthon mindenki szereti azt mondani, hogy ő csak nyerspezsgőt iszik/készít. Szerinte sok értelme nincs a kategóriának, hiszen Champagne-ban sem készül 6 g/l cukortartalom alatti pezsgő. Magyarországon mindenki türelmetlen, nehéz rábeszélnie a pezsgő-bérkészítést is vállaló Szentesinek a hozzáforduló borászokat, hogy ne akarják azonnal piacra dobni a pezsgőiket, hagyják még a pincében érlelődni a palackokat. „Itt ötven évig nem történt semmi” – fogalmazott a borász, aki szerint innen kell felépíteni a pezsgőkultúrát.

Bukovics Martin

Ettől lesz kézműves a pezsgő
2014. február 27. 17:40

Nem kell drasztikus hozamkorlátozás, körülbelül másfél kiló tőkénként. Kézi szüret. Egészfürtös préselés a bogyózáskor előforduló nem kívánatos fenolok elkerülése érdekében. Palackos erjesztés (az elmúlt évben 150 ezer palackos erjesztésű pezsgő készült itthon Szentesi adatai szerint), majd legalább 9 hónapos érlelés finomseprőn.

Bukovics Martin

Szentesi József in medias res belevág
2014. február 27. 17:37

A 2013-as év borászok borásza a kézműves pezsgők hazai helyzetéről tart előadást. Az egész 1825-ben Pozsonyban kezdődött az első magyar pezsgőgyárral, később volt pezsgőüzem Tatán, Pécsett, Budafokon és egyre több helyütt, a legfontosabb ezek közül a Törley volt, akik egy évvel az alapításuk után már egymillió eladott palacknál jártak.

Bukovics Martin

Jó napot!
2014. február 27. 17:08

Az előbb Tim Banks, az Ornellaia marketingese tartott előadást a cég működéséről és arról, hogyan kell felépíteni és csúnyán mondva karbantartani egy ikonikussá vált brandet. Most a bordeaux-i egyetem tanára, Olivier Sierra beszél a franciaországi eredetvédelemről. Jól megszivatta a hallgatóságot: tökéletes magyarsággal köszönt be („Jó napot!”), majd úgy rázendített franciául, hogy nem volt borász, aki ne nyúlt volna a fejhallgatóért. A külföldi vendégeket egyébként nem azért nem közvetítem, mert nem tudok külföldiül, hanem azért, mert már azt látom, annyian olvassák a teremben a Mandiner percről percréjét, hogy lassan oda se figyelnek az előadásra. Ennek egyrészt örülök, másrészt olvasni otthon is tudtok, helló!

Bukovics Martin

Vége a kávészünetnek
2014. február 27. 16:59

 

Bukovics Martin

Megvan, ki mit lát
2014. február 27. 16:54

Közben megtudtam, hogy lesz ez a lézeres adatbázis dolog, amiért annyira odavoltam Lukácsy György előadása alatt: minden borászat azokhoz a területi adatokhoz fér majd hozzá, ahol bérel vagy tulajdonol szőlőt, a Tokaj Kereskedőház pedig azokhoz is, ahonnan felvásárol.

Bukovics Martin

Mindent a borjogról
2014. február 27. 16:51

A konferencia elejéről sajnos lecsúsztam, viszont a Borászportálon Németh Richárd remekül összefoglalta, miről maradtam le. Itt lehet elolvasni! A mögöttem ülő Nyulasi Gábriel sem véletlenül laptopozik: pont most küldte át cikkét Alkonyi László előadásáról, amiben még épkézláb fényképek is vannak, így aki még nem látta Alkonyit nyakkendőben, csak a szőlőben metszve és kapálva (mint például én), az feltétlenül kattintson!

Bukovics Martin

Tállyáról is vannak hírek
2014. február 27. 16:41

Kovács Zoltán, a tállyai Borút Egyesület vezetője is mondott pár jó hírt a Mandinernek: tegnap este Sárospatakon 120 ember előtt mutatták be a tállyai borokat, ott volt a Homoky, a Hollókői és a Vineum pincészet. Jól sikerült, minden bor elfogyott. A borászok nem Sárospatakon zárták az estét, hanem Tállyán a Vineum pincéjében a 2013-as Tállya-bort és a helyi dűlők borait kóstolva. Elég fittek ehhez képest, vegyenek példát róluk!

Bukovics Martin

Híreket ígértem, itt vannak!
2014. február 27. 16:32

Láttak már a boltok polcain Törley-bort? Összefutottam Bálo Zoltánnal, a Törley marketingvezetőjével, aki elmondta: annyira jól fogynak a borok, hogy bővítik a termékpalettát egy fehérborral, és egy rozén is erősen gondolkoznak. Az évjáratváltás is megvolt, a boltok polcain már a 2013-as tételek találhatóak. Közben Uj Péter is befutott a konferenciára.

Bukovics Martin

összesen: 53 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/12212