Beelőzték a franciákat az olaszok pezsgőben

2014. március 8. 11:46
Világszinten tavaly több proseccót adtak el, mint francia pezsgőt. Hogy aggódniuk kell-e a franciáknak, kérdéses: az olasz habzóborok lényegesebben olcsóbbak a francia pezsgőknél.

2013-ban beelőzte a prosecco a francia pezsgőket eladásban. Az Észak-Olaszországban készülő habzóborból a világpiacon 307 millió palackot adtak el, míg a francia pezsgőkből 3 millióval kevesebb üveget vásároltak meg a fogyasztók.

A főként Venetoban, valamint Friuli Venezia Giulia borvidéken általában Glera szőlőfajtából készülő prosecco sikere szakértők szerint az lehet, hogy enyhébb az íze, mint a francia pezsgőknek, de hasonlít rá, ezért sokan a pezsgő helyettesítésére használják. Mi azért hozzátennénk, hogy az ár is komoly szerepet játszik a prosecco sikerességében. Nem valószínű, hogy a hír hallatán a franciák most nagyon megrettentek volna, feltehetőleg sokkal magasabb összegben értékesítették ők a pezsgőiket, mint az olaszok, de jól mutatja az olasz habzóborok térnyerését a mostani adat.

Veneto egyébként a legnagyobb olasz borvidék, ami 10 millió hektoliteres éves termelésével több mint 20 százalékát teszi ki az olasz bortermelésnek. A proseccokészítés központja Valdobbiadene.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés