Háromnegyed óra, hét pezsgő: Crémant de Loire-kóstoló a Pro Weinon

2014. március 31. 8:30
A Pro Wein remek alkalmat nyújt arra, hogy kereskedők és újságírók tömkelege előtt mutatkozzon be egy borvidék vagy egy pincészet. A franciaországi Crémant de Loire-termelők is kihasználták a lehetőséget, felkérték a francia származású német sommelier-t, Christine Balais-t, hogy tartson kóstolót a Loire-menti pezsgőkből. Ott voltunk, megírtuk.

De mi is az a crémant? Röviden: így hívnak minden olyan Champagne-on kívül készült főként francia, de akár belgiumi és luxemburgi pezsgőt, aminek az alapbora eleget tesz az adott borvidék jellemzőinek-előírásainak és a pezsgősítés hagyományos módszerrel, tehát palackos erjesztéssel és érleléssel történik. A crémant azonban mindenhol más: készül Crémant de Bourgogne, készül Crémant de Bordeaux, készül Crémant de Alsace, de készül Crémant de Jura is. Hogy még bonyolultabb legyen a történet: a Crémant de Loire egyrészt általános gyűjtőfogalom a Loire-völgy prémium minőségű pezsgőire (bár ez a gyűjtőfogalom most inkább Fines Bulles de Loire név alatt fut), illetve a borrégió egyik AOC-körzetének neve. A Pro Wein kóstolóján utóbbival foglalkoztunk.

A Crémant de Loire AOC körzet Franciaország észak-nyugati részén, Liré városától Angers és Tours városokon áthaladva Cheverny-ig terül el, 250 kilométeren keresztül. A talaj főként meszes, de előfordul homokkő vagy pala is, vagy ezek keveredése. A klíma nyugatról keletre haladva fokozatosan vált át óceániból kontinentálissá.

A Crémant de Loire a Loire-völgy legsikeresebb pezsgős vidéke, ezen kívül készítenek még pezsgőt a borvidék Saumur Brut, Vouvray, Montlouis-sur-Loire, Touraine és Anjou Mousseux apellációiban is. Itt is a hagyományos champagne-i methode traditionnelle módszerrel készülnek a buborékos italok, hasonlóan szigorú előírásokkal, mint Champagne-ban, csak alacsonyabb fogyasztói árral: ezért is lehet az, hogy Franciaország második legnagyobb pezsgővidéke évről évre növelni tudja eladásait.

13 millió palack 1500 hektárról

A gazdasági válság pláne helyzetbe hozta a vidéket: 2013-ban 13 138 000 palacknyi Crémant de Loire-t értékesítettek – ez 11%-kal több, mint 2012-ben –, ebből 6 541 500 palackot belföldön, egy kicsivel többet, 6 623 500 palackot külföldön. A belföldi értékesítés 8%-kal, a külföldi 13%-kal tudott növekedni: főként Németország, Nagy-Britannia és Belgium a Crémant de Loire fő vásárlói.

A komplett Loire-völgy 70 ezer hektárjából és 54 körzetének 52 ezer hektárnyi területéből mindössze 1526 hektárnyi szőlőt lefedő Crémant de Loire vagy fehér-, vagy rozépezsgő, amit jellemzően a frissességet és mineralitást hozó chenin blanc, a pirosbogyós jegyek miatt kedvelt cabernet franc és a komplexitást adó chardonnay alapborokból készítenek. Pár adat: az apellációban 28 pezsgőház található, melyből 11 lefedi a borvidék forgalmának 80 százalékát. Mellettük labdába rúghat még 8 szövetkezet (összesen 880 taggal), 300 pincészet, valamint 570 szőlőtermelő. A tavalyi szüretből körülbelül 100 ezer hektoliter bor készült – az intenzív növekedést jelzi, hogy 2003-ban ennek a bormennyiségnek még csupán harmada került a pincékbe.

A Crémant de Loire apellációban jellemzően 4500-6500 Guyot-művelésű szőlőtőke van egy hektáron, ahonnan legfeljebb 11 100 kg gyümölcsöt, vagyis 74 hektoliter bort lehet lehozni – és igen, még a préselés módja is meg van szabva: 150 kg szőlőből átlagosan 100 liter mustot szabad kipréselni. Az első erjedést követően palackokba töltik a bort, majd legalább 12 hónapig seprőágyon tartják – de gyakran előfordul, hogy az előírt minimumot akár évekkel is túllépik a termelők. A pezsgők maximum alkoholtartalma 13% lehet, a palackban uralkodó nyomás 3,5-5 bar közti értéket vehet fel. Csak fehér- vagy rozépezsgőről lehet szó: utóbbihoz szabad fehér- és vörösborokat házasítani.

Nem mindenhez adják a nevüket

A Crémant de Loire-brandet azzal is védik, hogy a termelő, aki a szőlőjéből később ezen a néven szeretne pezsgőt forgalomba hozni, köteles előre bejelenteni egy intézetnek a célra kijelölt parcelláit. A termelő a szüret előtt számíthat egy ellenőrző látogatásra is a szőlőben, illetve a feldolgozóüzemben, ahol megnézik, teljesíti-e a Crémant de Loire-ra vonatkozó elvárásokat.

A VinCE mesterkurzusain, illetve a különböző hazai boros rendezvények workshopjain szocializálódott borújságíróknak meglepő lehet az a kevés idő, ami egy-egy Pro Wein-kóstolóra jut. A Crémant de Loire-bemutató még hosszúnak is tűnt a maga 45 percével, a szakkiállításon a fél órás időtartam a megszokott. Két oka van ennek: a látogatók többségének szoros az időbeosztása, valamint mret ismerik már a világ borait. Nem a mesére kíváncsiak, sokkal inkább a termékre, amit el akarnak nekik adni.

*

Akkor nézzük, mit akarnak eladni a világnak a Loire-völgyi borászok.

Bouvet Ladubay Crémant de Loire Rosé NV

Brut, 12 g/l a dosage. 70% cabernet franc, 30% gamay. A borvidék egyik legrégebbi háza. Lazac szín. Gyümölcsös, konkrétan málnás-epres-szamócás, egyáltalán nem tolakodó illat, ízben ugyanez, némi vaníliával (a kóstolót tartó Christine Balais szerint ez az élesztők miatt van jelen a borban), visszafogott, kimondottan elegáns mousseux. Jó kezdés! 9,60€

Gratien&Meyer Crémant de Loire Réserve Millesimé 2011

A sokak számára Champagne-ból ismerős Alfred Gratien (aki amúgy a Loire-völgyben kezdte pályafutását) alapította a házat, ma a Henkell&Co cégcsoporthoz tartozik. A dosage itt is 12 g/l, szóval még brut pezsgőről beszélünk. Talán fiatalsága miatt jóval élénkebb, durvább a mousseux ennél a pezsgőnél, az egyik legintenzívebb a sorban. Ízben és illatban főként a palackérés jegyei köszönnek vissza. Fiatal még. 8,80€

Veuve Amiot Crémant de Loire Chardonnay NV

100% chardonnay, 11,8 g/l a dosage, 42 hónapon át történt seprőágyon való érlelés után lett degorzsálva. Elegáns, tiszta illat, vajszerűen, krémesen szétomló, mintaszerű mousseux. Ízben briós, lágy élesztősség, zamatosság: alma, körte, citrusok. A kóstolót vezető sommelier mangóról és ananászról is beszélt. Telt, izgalmas pezsgő. Vow, írtam a jegyzetembe. 7,55€

Domaine de Cray Crémant de Loire Blanc NV

Brut, 10 g/l a dosage. 50% chenin blanc, 25% chardonnay, 25% pinot noir. Meszes-krétás talajról származó alapbor, 40 éves tőkékről szüretelve, tudtuk meg. A palackérés jegyei köszönnek vissza itt is: az almás-körtés-citrusos vonalat birs és barack egészíti ki. Szép mousseux, példás egyensúly. 9,95€

Louis de Grenelle Crémant de Loire Blanc NV

Kis családi biobirtok, Christine Balais egyik titkos kedvence. A dosage itt 6-7 g/l között szokott lenni, és két évig tartják seprőágyon a palackokat. Izgalmas pezsgő, az biztos: zöldes, szikár, neutrális jegyek az illatban. Ízben kiwi, grapefruit, zöldfűszerek. „Ha szomjas, ezt igya, még ha élesztős is” – ajánlotta a kóstolót vezető sommelier. Nem lenne gond vele. 9,45€

Domaine de Nerleux Crémant de Loire Blanc NV

Itt 8 g/l a dosage, 70%-ban chenin blanc, 30%-ban chardonnay alkotja az alapbort. Ebben a pezsgőben aztán van erő és lendület: almás-citrusos illat és íz, fűszerek, hosszan tartó íz. Christine Balais szerint tökéletes aperitif, hiszen azonnal étvágyat csinál és meg tud ágyazni bárminek. 7,70€

Ackerman Crémant de Loire Blanc – Royal Grand Réserve NV

A ház az egyik legrégebbi a borvidéken: 1811-ben alapították. A pezsgő 60%-ban chardonnay, 20%-ban chenin blanc és 20% cabernet franc alapborok házasításával készült. A dosage itt 11 g/l. Négy éven át seprőágyon volt a tétel: ez és a belekerülő érezhetően reserve-minőségű alapborok miatt simán egy komolyabb Champagne jut róla eszembe. Érlelt, almás-birses-akácos jegyek köszönnek vissza a pohárból, krémes mousseux, elegáns, hosszú és komoly darab, szép zárása a sornak. 10,50€

*

Ár-érték arányban tényleg ott van a borvidék. A kérdés az, hogy aki kifejezetten francia pezsgőt szeretne, megelégszik-e egy Loire-völgyi pezsgővel, vagy inkább többet fizet, de Champagne-t vesz, hogy ezáltal több presztízst, több komplexitást és ráadásul egy igazi státuszterméket kapjon? Na jó, ez igazából egy álkérdés, a kérdés itt az – különösen a magyar piacon, ahol a prémium pezsgőnek még nincs akkora piaca, mint amilyet érdemelne –, hogy mennyit kell eladnia belőle egy kereskedőnek, hogy ugyanannyi hasznot hozzon, mint egy palack Champagne, és hogy jobban megéri-e ez az egész felhajtás a Loire-völgy körül, mint keresni inkább egy jó hazai terméket. Mindenesetre egy igényesebb borlapon simán ott lehet a helye, pezsgőbárokban egyenesen kötelező.

Hogy Németországban, a Pro Wein elsődleges piacán megéri-e kereskedni vele, egyértelmű: a németek az egyik legnagyobb pezsgőfogyasztók a világon, az 5 liter/fő/év lazán lecsúszik. Hogy lehet-e egy pohár Crémant de Loire-ral több, nem kérdés. 

A fényképek a Pro Wein szakkiállítás honlapjáról származnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés