Tokaj ismét borárverést tart

2014. április 3. 8:40

Írta: Jenei Balázs
Megkóstolhattuk azokat a borokat, amelyeket a Tokaji Borlovagrend majd elárverez április 26-án Sárospatakon. Izgalmas, savakban gazdag évjárat lesz a 2013-as, amelyben újabb borvidéki etalonok születhetnek a második tokaji borárverés borai alapján.

A tavalyi hagyományteremtő Tokaji Tavasz rendezvényt idén is megrendezi a Tokaji Borlovagrend, aminek egyértelműen legjobban várt eseménye a borárverés. Az április 25-27. között megtartott rendezvény programjait e köré építik, ez a csúcspontja a rendezvény három napjának. Az idei borárverésen 22 tételre licitálhatnak az érdeklődők. Egy tételből egy gönci hordónyi mennyiség, azaz 136 liter kerül kalapács alá, kivéve az esszenciát, amelyből mindössze 10 liter. Ez azt jelenti, hogy a licitálók száraz bor esetén 182 darab 0,75-ös, míg az édes borok esetén 272 darab 0,5-ös palackot vásárolhatnak meg abban az esetben, ha ők teszik a legmagasabb ajánlatot egy tételre. A tételek különlegessége, hogy önállóan nem kerülnek forgalomba, csak a borárverésen.

Négyen kiszálltak, öten csatlakoztak

Az idei borárverésnek vannak új résztvevői, de vannak olyanok is, akik idén nem próbálkoznak meg a boruk elárverezésével. A kiszállók között van a Tokaj Kikelet pince, amit Berecz Stéphanie és Berecz Zsolt vezet. A tavalyi árverésen a Váti-dűlőből származó 2012-es hárslevelűjét a pincének az Onyx étterem vásárolta meg. De kihagyja az idei árverést a Royal Tokaji is, akiknek szintén sikerült eladniuk tavaly a borukat. A hiányzók között van még a Tokaj Nobilis, valamint a Chateau Pajzos. Ám nem csak kilépők, hanem új csatlakozók is vannak, így idén a Bardon, a Béres, a Gizella Pince, a Kubus és a Tokaj Kereskedőház tételeire is licitálhatnak az érdeklődők.

Az esemény Budapesten tartott sajtótájékoztatóval egybekötött kóstolóján 18 tételt kóstolhattak meg a sajtó, az éttermek illetve pincészetek képviselői. A sajtótájékoztatón Szepsy István arról beszélt, hogy Tokajban már 16-17. században írtak dűlőkről, borkereskedelemről. Ez a tudás és ez a kultúra abban az időben mindennaposnak számított a borvidéken, mindenki ismerte a dűlőket és a piaci szempontokat. Szepsy elmondta, hogy az a céljuk, hogy ezt a tudást újra megszerezzék, és újra kialakítsák a tokaji borok körüli kultúrát, ami az 1920-1990-ig tartó 70 évet nagyon megszenvedte. Ehhez szerinte szükség van a lehető legtöbb terület minőségi bortermelésbe való bevonására és a dűlők teljes megismerésére.

Mészáros Gabriella szerint a dűlőkben rejlő potenciált a száraz borokon keresztül kell megmutatni, és ehhez a 2013-as év alkalmas volt. A borakadémikus elmondta: a tavalyi évben izgalmas karakterű száraz borok készültek Tokajban, de az édes borok is szépek lesznek. Ezek a borok és az aukciós tételek még csak az oroszlánkörmeiket mutogatják, de már érezhető az, hogy milyen különleges borok lehetnek belőle, amelyek még különlegesebb lesznek: éspedig azért, mert a vásárló ott lehet a borok születésénél.

A különleges borok fontosságát az aukció vezetője, Winkler Nóra is megerősítette, aki szerint nem lenne értelme piaci tételt az aukcióra bocsátani. Winkler szerint egy-egy árverési tételnél nem csak a bort, hanem a tudást, a tájat, az emberi akaratot és a történetet is megveszi a vásárló, akinek az is fontos lehet, hogy van-e célja az árverésnek. Winkler szerint ez ebben az esetben adott, hiszen a Tokaji Borlovagrend a befolyó bevétel egy részét a borvidék fejlesztésére fordítja.

2013 a savak és a hárslevelű éve

A sajtótájékoztatón kóstolt tételek alapján megállapítható, hogy a 2013-as évben még a megszokottnál is magasabbak lesznek a savak Tokajban. Viszont a magas sav nem megy a borok egyensúlyának rovására, sőt nagyon izgalmassá teszik azokat. Az idei aukciós tételek között a száraz sort erősebbnek éreztük, itt több izgalmas tételt vásárolhatnak meg az érdeklődök. Azon belül is a hárslevelűből készültek teljesítettek jobban.

Tetszett a Gizella Pince hárslevelűje, ami a Barát- és a Szent Tamás-dűlő borának házasítása, nagyon jó egyensúllyal, hordófűszerekkel, egzotikus gyümölcsökkel. Elegáns tétel, ahogy a Szent Tamás pince Szent Tamás Szelekciója is, ami szintén csak hárslevelű. Nagyon szép ásványok, kicsi füstösség, citrusok, fűszeresség. A hárslevelűk között még a Füleky pincészet Úrágya-dűlőben készült bora volt kiemelkedő. 

A furmintok között a borárverés egyik kitalálójának, Samuel Tinonnak a Szent Tamás-dűlőben készült bora, valamint Szepsy István Nyúlászó ’58-a volt a legizgalmasabb. Tinon borának ízében rengeteg ásványosság és sósság van, ami mellett az almásság jelenik meg fűszerekkel és remek hordóhasználattal. A Szepsy Nyúlászó mind illatában, mind ízében kissé fedett volt, azonban mellette olyan komplexitást tudott nyújtani a bor, ami miatt mindenképpen kiemelésre méltó. Sokszínű ásványosság, fehér hús gyümölcsök, fűszerek, és krémes textúra jellemzik. Érdekesség, hogy a két borász a tavalyi árverésre ugyanezeknek a tételeknek a korábbi, 2012-es évjáratát vitte. Hasonló filozófiát követ a Szent Tamás Pincészet, a Demetervin, valamint a Disznókő, akik a tavaly árverésre kerülő tételük új évjáratát ajánlották fel az idei árverésre.

Ketten ismét nekifutnak a tavalyi borral

Az édes boroknál érdekes, hogy Orosz Gábor, valamint a Patricius pincészet ugyanazt a tételt ajánlotta fel az idei árverésre, amit tavaly nem sikerült eladniuk. Az édeseknél a Disznókő 6 Puttonyos, „Hetedik” névre hallgató 2011-es aszúja, valamint a 2006-os Gróf Degenfeld 6 puttonyos aszúválogatás tetszett leginkább, de többen dicsérték a Tokaj Kereskedőház 2010-es 5 puttonyos aszúját, amely egy nehéz évjárat bora.

A Disznókő aszújának különlegessége, hogy a furmint alapborban csak zéta aszúszemeket áztattak. A bor még nagyon fiatal, ízében rengeteg édesfűszer található trópusi gyümölcsökkel, élénk savakkal. A 2006-os Degenfeld-aszú remek állapotban volt, de még most is nagyon fiatalnak éreztük, pedig már közel nyolc éves. A korty nagyon krémes, ízében rengeteg sárgabarack és fűszer, de már megjelentek benne az aszalt gyümölcsök is. Izgalmas bor, remek egyensúllyal.

22 ezer forint is lehet egy palack

Az általunk kiemelt borok voltak a sor legizgalmasabb tételei, de a többi bor is szép volt, nem véletlenül kerülhetnek kalapács alá. Egyedül a Béres Pincészet Diókút sárgamuskotályával voltak problémák, amelynek mindhárom palackja hibásnak hatott. Természetesen a borok között vannak olyanok, amelyek már előrébb tartanak a fejlődésben, és olyanok is, amelyek még nagyon fiatalok. A száraz borok esetén a tételek becsült értéke 2900-9000 forintig, míg az édes borok esetén 3500–22000 forintig terjed palackonként. Tavaly egy Hétszőlő-aszúra licitáltak a legtöbbet, a 2 800 000 forintos kikiáltási árról 4 200 000 forintra verték fel az árát a licitálók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában