Somlai mélyrepülés a Gellértben

2014. május 5. 11:57
A bazaltorgonák súlyosan hallgatnak, mert ásványosság és romantika ide vagy oda, a komoly bor egyelőre fehér holló a Somló-hegyen.

„Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit diszkrétebben beszélt bortermelőkkel minden bizonnyal szembesült a mintegy 500 hektáros bazaltkúp olykor túlcsorduló érzelmi világával.

Az ember csak kapkodja a fejét, hiszen hirtelen nem is tudja, hogy egy nagy múltú borvidéken jár-e éppen, avagy egy »zsékategóriás« szappanopera forgatásába cseppent-e bele. Somló árulásokkal és betartásokkal színes kis folklórja valóban furcsa érzésekkel tölti el az embert. A bazaltorgonák meg súlyosan hallgatnak, mert ásványosság és romantika ide vagy oda, a komoly bor egyelőre fehér holló a Somló-hegyen. Egy ilyen környezetben csakis az új arcok »másképp gondolkodására« lehet számítani, ezért is tekintettem nagy érdeklődéssel a rendezvény elé. (...)

A zártkörű rendezvényen a meghívottak soraiban szinte mindenkit láttam, aki ma Magyarországon a boros véleményformálás területén él és mozog. A tényleg dicséretesen megszervezett kóstolón nem csak az ideális körülmények voltak adottak, de végre minden borról és termelőről egységesen, katonásan összeszedett információhalmaz állt rendelkezésre. A szervezők ezen túl olyan apró gesztusokra figyeltek oda, mint az asztalon lévő kancsók tartalma, amelyekben a somlói Séd-forrás szikrázóan tiszta vízét tisztelhettük.

Az egyes termelőket és borokat Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince ismert arca mutatta be röviden, ezúttal persze nem a SAP-ot, hanem a termelők közösségét képviselte. Zoltán elmondta, hogy a sorban szereplő borok együtt mintegy negyvenezer palackos forgalmi tételt alkotnak, amelyek összértéke eléri a 130 millió Forintot. A termelők tevékenysége továbbá negyven helyi család megélhetését biztosítja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában