Hektoliterszámra zárolta 2013 előtti borait a Tokaj Kereskedőház

2014. május 15. 7:47
Gond van a Tokaj Kereskedőház 2013 előtti évjáratú boraival: a Népszabadság értesülései szerint közel hárommilliárd forint értékű borkészletet zárolt a cég egy belső vizsgálat után. Kiderült, nem mindig az van a palackban, ami rá van nyomtatva.

Egyetlen palack 2013 előtti bor nem kerülhet ki a Tokaj Kereskedőház raktárából mindaddig, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy valóban azt tartalmazza a palack, ami a bor címkéjén szerepel, döntött a cég vezetése egy belső vizsgálat után. 

A Népszabadság értesülése szerint hárommilliárd forint értékű borkészletet volt kénytelen zárolni az állami tulajdonú borászat a borvidék és saját hitelességének megőrzése érdekében. A lap forrásai szerint várhatóan hektoliterszámra lesznek olyan tételei a cégnek, amiket végül nem hozhat forgalomba se évjárat, se fajtamegjelöléssel, de lehet, hogy még tokaji néven sem. Élelmiszer-biztonsági kockázat nem merült fel, így a borokat egy alacsonyabb árkategóriában ugyan, de el lehet majd adni.

A Népszabadság úgy tudja, az állami cég előző vezetése alatt előfordult, hogy meg nem engedett módon házasítottak különböző minőségű, évjáratú és fajtájú alapborokat, melyeknek papírjai és engedélyei bár hivatalosan rendben voltak, mégis más minőség volt a palackban, mint papíron. A cég jogi képviselője, Illés Géza a lapnak megerősítette a belső vizsgálat tényét, ám annak következményeit nem kívánta megjósolni.

A belső vizsgálat egy amerikai üzlet után indult el: egy amerikai exportra készült 2001-es tokaji aszú hegyközségi származási papírjai alapján ugyanis kiderítették, hogy 2008-as aszú-alapborok is kerültek a palackba, így a tétel nem évjárat-azonos.

Bukovics Martin
2014. May 15. 07:58
Várható volt már egy ilyen hír a megtisztuló, új pályára álló állami céggel kapcsolatban. A Tokaj Kereskedőház menedzsmentje a legjobb döntést hozta.

Hogy kicsit rendbe tegyem a dolgokat: a különböző szőlőfajták házasítását a törvény természetesen engedélyezi: 85%-os fajtaazonosság mellett ráadásul fel sem kell tüntetni, hogy például a tokaji hárslevelűbe került egy kis furmint is, hogy jobb savai legyenek a bornak. Ugyanez van az évjáratok házasításánál: ha 85%-ban egy évjárat bora van a palackban, a bor címkéjére a 85% évjárata kerül. Ezt az előírást lehet kritizálni. Itt vélhetően jóval kisebb évjárat-azonosságról beszélünk, ez a gond.

Attól még, hogy különböző évjáratok borait házasítják, a végeredmény lehet jó, sőt talán még jobb is, mint az alapborok, melyekből összerakták. A Champagne-ban például kifejezetten arra épül a pezsgő művészete, hogy különböző korú alapborokat házasítsanak össze, és ezekből rakják össze a később palackban erjedő pezsgők cuvée-jét. Csakhogy ez itt Tokaj, és aszúnak nem lehet hívni az ilyen bort (lehet viszont bármilyen fantázianevű édes házasításnak), annak ugyanis teljes egészében évjáratazonosnak kell lennie, hiába lett különböző évek aszúiból házasítva. Így védi a borvidék a tokaji presztízsmárka értékét és azokat a termelőket, akik évjáratról évjáratra - még gyengébb években is - mutatják meg a tokaji aszú ezer arcát.

Fenti hír talán választ ad arra is, miért tudott a Tokaj Kereskedőház - de akár más tokaji pincészetek is - annyi éven át 999 forintos polci áron háromputtonyos aszúkat értékesíteni különböző kereskedelmi márkanevek alatt. De akár arra is, hogyan fordulhat elő, hogy egyes pincészeteknél soha nem fogy ki egy bizonyos évjárat világrengető aszúbora. Az az 1972-es hatputtonyos, csak nektek, csak most!
Válaszok:
gross | 2014-05-15 13:02:15

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglepő, hogy a problémákat, felelősséget rutinszerűen elkenő magyar vezetői réteg most végre - úgy látszik - rendet akar vágni a dzsumbujban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában