Állami tulajdonba kerülhet a tokaji Hétszőlő-birtok

2014. július 10. 13:36
Az új földtörvény semmissé tette a tokaji Hétszőlő birtok 99 évre szóló földhasználati jogát, így visszakerülhet az államhoz a földterület. A francia tulajdonos EU-s bíróság elé viszi az ügyet, ha így alakul a helyzet.

Állami kezelésbe kerülhet a tokaji Hétszőlő-birtok, mivel az új földtörvény egy rendelkezése értelmében az állam semmisnek tekintheti az 1991-ben 99 évre kötött használati jogát – írja a hvg.hu. A Hétszőlő az egyetlen olyan birtok, melynél nem haszonbérleti vagy tulajdoni viszony van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, mivel 1991-ben csak a fenti módszerrel tudott szerződni a francia tulajdonos az állammal. A státuszon azóta nem változtattak, az új földtörvény azonban május elsejétől nem ismeri el érvényesnek a szerződéskötés ilyen formáját.

A francia tulajdonos által felkért ügyvédi iroda szerint ez nem érinti a Hétszőlő-birtokot, a szerencsi földhivatal szerint viszont igen. A hvg.hu cikke szerint májusban az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház már bejelentkezett a birtok átvételére. A tulajdonos kész európai uniós bíróság elé vinni az ügyet.

Bukovics Martin
2014. July 10. 14:03
A Tokaj Hétszőlő kvázi államosítása kifejezetten a rossz vicc kategóriába tartozik. A birtok régóta az úgymond új stílusú tokaji édesek élharcosa, a birtok igazgatója, Kovács Tibor következetesen és rendszeresen kiállt a minőségi borkészítés mellett - a területet esetlegesen megöröklő Tokaj Kereskedőházzal szemben, akik csak az elmúlt 1-2 évben csatlakoztak rá a tokaji topborfrontra.

Egy ilyen húzás nemcsak egy külföldön is magas presztízsű tokaji topmárkát tenne tönkre, de szimbolikusan se valami elegáns, hiszen pont a Hétszőlő aszúival kezdődött el a rendszerváltás utáni hosszas tokaji aszúvita, miszerint lehet-e a tokaji édesbor friss, lendületes, gyümölcsös, vagy egy oxidált, kenyérhéjas ízű, cukortúlsúlyos óbor-hangulatú italnak kell-e lennie. Hosszú harcok árán kiderült: lehet igaza a Hetszőlő-féle stílusnak is, aminek a borvidéken azóta egyre több követője van - na meg a nemzetközi ízlés is inkább ezt preferálja.

Persze az is igaz: az elmúlt huszonpár évben a Hétszőlő tulajdonosának kellett volna - es vélhetően lett is volna lehetősége - lépnie, hogy rendezze a birtok jogi helyzetét.

Borászati-borfogyasztói szempontból egyébként lenne értelme a Hétszőlő-Nagyszőlő-dűlők több tulajdonos kezébe adásának, hiszen így több intepretációját is megismerhetné a tokaji lösz karaktere iránt érdeklődő fogyasztóközönség az adott dűlőknek. Csakhogy a helyzet az, hogy míg a Hétszőlő-dűlőről a birtok már jó pár éve készít dűlőszelektált borokat (szárazat és édeset egyaránt), addig a tokaji borvidék legtöbb dűlője konkrétan egy évjáratot sem tud még felmutatni önálló borként.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában