Ebből 2006 lesz, meglátjátok!

2014. július 22. 21:00

Pflanzner Sándor
Szőlőművelés
Fertőz is a lisztharmat becsülettel – bár nem mindenhol azonos erővel. Egyes tőkék betegebbek, másokon alig van fertőzés.

„Úgy tűnik, hogy a nedves fürtöket megsütő kelő nap nem elsősorban szárít, hanem a lisztharmatnak nagyon is megfelelő meleg párát teremt. Ezzel a tényezővel nem nagyon tudunk mit kezdeni, viszont a fürtöket, és a fürtök mögötti levélzetet ki lehet ritkítani. Ezt a munkát minden vágóban megcsináltam (mert ott elsősorban még nevelem a tőkéket) a rizling vágó esetében ezt a munkát kihagytuk, ugyanis eleinte a tavalyi szélkár miatt nem ritkítottuk véglegesre a tőkéket, később pedig a jégeső miatti félelem tartott vissza a fürtválogatástól.

Most Dörgicsén vagyunk, kicsit többet látom a szőlőt, és az első munka, amit megcsináltunk, a tőkék kiritkítása és a hajtásválogatás volt, ezután jöhetett a permetezés. A terméskorlátozást nem véglegesre csináltuk, mert ősszel a beteg fürtöket még egyszer leszedjük, és így fogjuk beállítani a végleges mennyiséget. Ugyanakkor a beccei területen jó évjáratban nincs szükség az egy kiló körüli terméskorlátozásra. Kicsit följebb tolom a mennyiséget, olyan másfél kilóra tőkénként. A buja, tápanyagdús agyagtalaj, a Balaton felületéről a déli lejtőre érkező dupla napsütés, a virágzó talajélet olyan buja, telt bort ad, ami kicsit vékonyabban talán elegánsabb lenne.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Fertőz is a lisztharmat becsülettel"

Évek óta nem kellett permeteznem, és most a legszebb fürtöket támadta meg, hogy a fene vinné el!
Én is ritkítással kezdtem, majd zsúrlóval - bio - lepermeteztem. Majd kiderül milyen eredménnyel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés