2014 nem a borairól lesz emlékezetes

2014. szeptember 23. 08:00

Jásdi István
Mandiner

Megpróbáljuk kihozni a maximumot az évjáratból, de már tudjuk, hogy 2014 nem a borairól lesz emlékezetes, írta a Mandinernek küldött szüreti értékelésében Jásdi István csopaki borász, aki szerint a 2013-as borokra kell igazán büszkének lenni.

Tavaly én is szívesen írtam volna az évjáratról. Megírhattam volna, hogy az igazi balatoni szőlőfajták akkor nyújtják a legtöbbet, amikor az itt élő emberek is jól érzik magukat a megszokott klímában. Itt a Balatonon ráadásul van egy tökéletes indikátorunk is arról, hogy egyensúlyban voltak-e a nyáron a napsütéses és a csapadékos időszakok. Elég ránézni a tó vízállására. Nem igazán jók a mi borainknak az olyan kánikulai évek mint a 2000-es vagy legutóbb a 12-es, amikor a tó vízszintje nagyot csökkent. 2013-ban stabilan jó szinten volt.

A 13-as évjárat tökéletes volt.

A Rizlingben egyensúlyban van ma is az alkohol és a sav. Harmonikusak a dűlő-válogatások: a Lőczedombi Olasz és a Szürkebarát, a Nagykúti Chardonnay vagy a Siralomvágó. Ezek éppen mostanában kerülnek a piacra. Ha forgalomba kerül egy-két év múlva, nagyot szól majd a Ranolder fehér és a Ranolder vörös is.

Szóval ezeknek örüljünk!

2014-ben pedig nézzünk a Balaton víztükrére és vegyük észre, hogy kiöntött a tó már az északi parton is. A szőlő vegetációs időszakában egy egész csapadékos esztendő vizét megkaptuk. 200 millimétert csak szeptemberben. Így járt az egész Dunántúl. Amikor 2005-ben a sok esőre panaszkodtam Bakonyi Karcsi bácsinak a Cserszegi és egy sor másik szőlőfajta nemesítőjének, aki a házamban született akkor 84 éve, avval vigasztalt, hogy kellenek az ilyen szőlő-nevelő évek, amikor megerősödhetnek az új ültetvények. Azóta megpróbálunk hosszabb időszakokban gondolkozni.

Kihasználjuk a jó időket és megtöltjük a pincét, amikor érdemes. Elkészítjük a több évig érvényes nagy borokat. Ilyenkor pedig a legjobb dűlők boraival erősítjük meg a karcsú alapborokat, megpróbáljuk kihozni a maximumot az évjáratból, de már tudjuk, hogy 2014 nem a borairól lesz emlékezetes. Közben pedig örülünk, hogy nőnek, erősödnek a fiatal ültetvények.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/13973