A Tíz Legjobb Pillanat A Tállyai Szent Vencel Napról

2014. szeptember 29. 13:30
Van Tállyán egy hagyomány: szeptember végén, Szent Vencel napján szőlődíszbe öltözik a katolikus templom és a település borászatai. Szombat reggel kinyitnak a pincék, vasárnap pedig megáldják a friss évjárat borait. Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel meghívott minket, hogy megnézzük, hogyan is zajlik ez az egész.

Az Első Legjobb Pillanat: A Megérkezés Öröme

A képen Vincze Miklós, a Gawker-birodalom io9 és Cink blogjainak szerzője látható, amint boldogan dől hátra az Oroszlános teraszán egy pohár Tállya furminttal. A borról a Mandiner számolt be még tavaly elsőként: arról van szó, hogy páran összefogtak, és közösen készítettek el a tokaj-hegyaljai település dűlőiből egy jól iható, karakteres, akár évekig is érlelhető bort. A Tállya furmint az Oroszlános Borvendéglőben a ház bora, de viszik rendezvényekre is, és természetesen a szobák minibárjában is bérelt helye van a mogyoró és helyi pálinkák mellett. Ha már szoba, a miénk így nézett ki:

A kanapé fölött Tállya szőlői, a dohányzóasztalon pedig a két welcome-falat konyakmeggy hűlt helye és egy praktikus füzet arról, mit érdemes megnézni a környéken. Nemcsak a tokaji borvidék: Miskolc és Debrecen is szerepel benne.

Érdemes tudni, hogy Tállyán az Oroszlános A Hely. Azzal, hogy körülbelül egy éve új kezekbe került, megújult, ezáltal nyitottabbá, színesebb, hangulatosabb lett, igazi közösségi térként működik a faluban — a nem tállyai, itt gyüttmentként nevezett tulajdonosokhoz kötődik a Tállyáért Egyesület és a Taille Borlovagrend is. Be akarják bizonyítani: attól még, hogy nem helyiek (illetve már azok, hiszen vettek egy parasztházat is, amit éppen felújítanak), szeretik Tállyát és tesznek is érte.

A Második Legjobb Pillanat: A Napsütés

Pénteken egész nap vagy szakadt az eső, vagy éppen elállt, hogy aztán még jobban nekikezdjen. Képzelhetik, mennyire örültünk, amikor szombat reggel a 207-es szoba ablakából ezt láttuk, ami itt a képen van. A háttérben balra egyébként a rátkai Meggyesek-dűlőt látni, de csak egy picit. A reggeli után (pezsgő, padlizsánkrém, parasztsonka, paradicsom: a tállyai 4P!) körülnéztünk a faluban, a kaput átlépve rögtön az önkormányzat előtti szökőkút és a református templom tornyát látni:

A Harmadik Legjobb Pillanat: A Borászatok Dekorálása

Frissen szedett fürtök és vesszők érkeznek a tállyai dűlőkből a borászatok elé szombat reggel: sietni kell, mert délig teljes szőlődíszben kell állnia a falunak a vendégek érkezésére. A fenti képen éppen Homoky Dorottya akasztja fel az egy-két botritiszes bogyót is tartalmazó fürtöket házuk kerítésére. Apja, Homoky András büszkén mutat egy-egy szebb fürtöt, hogy na, így néz ki a szőlő egy rendes aszús évben, már csak az időjárásnak kéne olyan szépnek lennie, mint ezen a szombaton.

A Negyedik Legjobb Pillanat: A Mád-Tállya Futás

Hét kilométer. Ennyit kellett lefutni a Barta Pincének helyt adó mádi Rákóczi-Aspremont kúriától a bár felújított, de sajnálatosan üresen álló, érdemi funkció nélküli tállyai Rákóczi-kúriáig. A rajtpisztolyt a mádi sztárborász, Szepsy István sütötte el. Körülbelül jó harminc futót számoltam meg, köztük volt Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója is. A távon 500 méterenként mádi és tállyai pincészetek álltak ki frissítőkkel, ha esetleg elfáradna valaki. A leggyorsabb női futó lapunk egykori munkatársa, Bánlaki Stella lett, a képen pedig Homoky Dorottya csekkolja le pincészetük frissítőkínálatát. Tenyerén Tállya és Mád feliratok.

Az Ötödik Legjobb Pillanat: Szőlődíszben a Katolikus Templom

Ezek a szép egészséges lógó fürtök majd a Szent Vencel-napi szentmise egyik fő látványosságát fogják képezni. A szombati napon kora reggel óta azon dolgozott a falu, hogy a katolikus templom méltóképpen nézzen ki másnap. Mikor mi ott jártunk, még javában folyt a munka: a kész állapotot Alkonyi László fotózta le. Én pedig a megvilágosodó Vincze Miklóst kaptam le megvilágosodás közben:

A Hatodik Legjobb Pillanat: A Borszentelés

Reggel kilenckor még csak két palack Kaláka-bor, jelesül két palack Tökösmál volt a templomban. Egy órára rá gyakorlatilag minden tállyai pincészetnek volt palackja: a lépen jól kivehetőek Hollókői Mihály, Homoky András, a Palota Borház vagy éppen a Tállya Wines tételei. A Szent Vencel-napi megszentelt borok a templom borgyűjteményébe kerülnek, ami a bejárattól balra egy kis ajtón át közelíthető meg.

A Hetedik Legjobb Pillanat: A Véletlenszerűen Megtalált Lengyelek

Éppen az Oroszlánosba tartottunk ebédelni, amikor Márton-Kováts Krisztina, az Oroszlános háziasszonya szólt, hogy az étterem Hollóházi-termében foglaljunk helyet, ahol Alkonyi László éppen egy lengyel szakmai csoporttal beszélgetett. Alkonyi (interjúnk vele itt, legfrissebb cikkünk róla pedig itt), a borszakíróból lett tállyai borász most éppen azon fáradozik, hogy a lengyel piacra — ami korábban a tokaji borok legnagyobb felvevőpiaca volt — visszavezesse a hegyaljai pincéket.

A lengyelek Muszynából érkeztek, egy településről, amely nyáron termálfürdőjével, télen sípályájával várja a vendégeket. De nem is ezért voltak most érdekesek, hanem mert bár borvidékük nincs, van egy boruk, aminek a neve nyersfordításban körülbelül annyit jelent, hogy jó magyar bor. Ezt a bort vicces módon most Ausztriában palackozzák: még az osztrák zászló is szerepel a kapszulán. Mind a lengyel delegáció, mind a tállyaiak célja az, hogy a jó magyar borba tényleg jó magyar bor kerüljön. És lehetőleg tállyai, tette hozzá Alkonyi László.

A velük való ebédhez az Oroszlános Borvendéglő Vencel-napi menüjét szolgálták fel, a lenti képen látható tarja volt a főfogás. Az Oroszlános slow food mozgalmat követő éttermében Ruprecht László tanácsaival gondolják újra a dolgokat, a cél az erre a vidékre jellemző ízeket a legmagasabb minőségben prezentálni a tányéron. Érdekesség, hogy olasz mintára főzőasszonyokat is alkalmaz az étterem.

A Nyolcadik Legjobb Pillanat: Tállya Legjobb Borai

Pénteken, a Szent Vencel-napi programkavalkád előtt borversenyen döntötte el a tállyai hegyközség zsűrije, melyek most a legjobb borok a környéken. Tállyai, golopi és abaújszántói borászatok küldtek mintákat a megmérettetésre. Az arany minősítést nyert borok közül én a TR Művek (ők egy új borászat, itt lehet olvasni róluk) nagyszerű 2013-as Palota-dűlőjéből készült hárslevelűjét kóstoltam, de remek volt a Homoky Pincészet 2013-as Hetény-dűlőből származó sárgamuskotálya is, amit rendhagyó módon nem Homoky András és nem is Homoky Dorottya, hanem Homokyné Szűcs Erzsébet készített. Az édesek közül egy tök jó botritiszes kései szüretelésű hárslevelű érkezett 2013-ból a László Pincészettől, a csúcspont pedig Wille-Baumkauff Márta biodinamikus pincészetének, a Tokaj Pendits 2008-as édes szamorodnija volt.

Külön kiemelném Alkonyi László borait a Kaláka Pincétől. A borok gyakorlatilag nulla technológia mellett készültek, Alkonyi László szerint ennek hiányában csak szigorú szelekcióval és a legnagyobb tisztaságban lehet dolgozni. Hihetetlenül tiszta és izgalmas volt mind a magas maradékcukrát magas savtartalommal mesterien elfedő Tállya, mind a dűlős Tökösmál, amelynek illatát órákon át lehetne elemezni. 

A Kilencedik Legjobb Pillanat: Mindenhol Van Valami Cukiság

Az Oroszlánosban macska, Homokyéknál négy kutya, macska és tyúkok, Alkonyi Lászlóval pedig amerre jár a faluban, hű kutyája, Keszi. Ha a Tállyáért Egyesület nem szervezett volna gyerekprogramokat és vetélkedőket, akkor is lett volna mivel játszani a kicsiknek. Az Oroszlános Cirmijével viszont jobb lesz vigyázni:

A Tizedik Legjobb Pillanat: A Tállyai Pincék

A tállyai Borút Egyesület tíz pincészete, így például a Vineum Borház, Hollókői Mihály pincészete, az Európa Centruma Borozó, a Palota Borház vagy éppen a Homoky Pincészet (a képen Homoky András kóstoltat kései szüretelésű hárslevelűt lopóval, hordóból) nyitotta ki kapuit szombaton, hogy egy 2000 forintért megvásárolható Borútlevéllel bárki végigjárhassa őket, és borászatonként két bort is kóstolhasson. Viszonylag új dolog a település főutcáján megnyitott Szóráth Pálinkafőzde, akik a hazai prémium minőségű pálinkák piacára szeretnének betörni tételeikkel.

A Szent Vencel-napról lapunk Facebook-oldalán még több képet talál. A címlapképen egyébként a tállyai ún. úri hímzés látható, erre majd később visszatérünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában