2014 az édes boroknak kedvez

2014. október 2. 8:12

Gincsai Tamás
Mandiner
Tokajban az édes borok készítésének kedvez az évjárat Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy Pincészet borásza szerint, aki a Mandinernek írt szüreti beszámolójában arról írt, hogy a nyári kánikula hiánya kedvezett a szőlőnek.

„Májusig a 2014 évjárat úgy tűnt, hogy 2 héttel korábbi szüretet ígér 2013-hoz képest. Gyors volt a hajtásnövekedés, és a virágzás is korábban zajlott, tökéletes időjárási körülmények között. Nyár közepére viszont már látszott, hogy az addig leesett csapadék – csak júliusban Mádon 130 mm – miatt nem fogjuk korábban kezdeni a szüretet. A kánikulai napok, hetek idén elmaradtak, de ez kedvezően hatott a szőlőre, mivel nem érte a magas hőmérséklet miatt sokkhatás, így megfelelő körülmények között tudott zajlani a növények asszimilációja. Növényvédelmi szempontból volt nagyobb nyomás az ültetvényeken, mivel a folyamatosan párás levegő és a 30°C körüli hőmérséklet kedvezett a lisztharmat felszaporodásának. A Holdvölgynél a tervezett megelőző permetezések meghozták a várt hatást, sikerült megvédeni ültetvényeink épségét.

Augusztusban először a korai fajtáknál majd később már a furmintnál is megfigyelhető volt az ecetes rothadás. Mivel ez ellen permetezéssel nem lehet védekezni, így válogatással igyekeztünk eltávolítani a nem oda illő fürtrészeket. Ez több periódusban történt. Így a tőkéken már csak az egészséges fürtök maradtak fent. Szeptember elején elindult az aszúsodás is, megfelelő cukortartalom mellett. Így szeptember utolsó hetében már a Holdvölgynél is elkezdtük az aszú szemek begyűjtését.

Szeptember 10-én kezdtük a szüretünket a korai fajtákkal, így a száraz Sárgamuskotály, a szintén száraz Kabar, és a Zéta Szamorodni már erjednek. Két száraz Furmint tételt is leszedtünk már, de ennek a nagyobbik része még a tőkéken van. Szüretkor a száraz borokhoz csak egészséges alapanyagot szedünk, így az ültetvényen megtörténik az első válogatás, majd a borászat válogató asztalán a második, ellenőrző válogatás is. A gondos munkával kiszelektált egészséges szőlőből terveink szerint szép száraz tételek fognak születni. Az édes borok készítésének kedvez az évjárat. Terveink szerint különleges szamorodni és aszú borokat fogunk tudni készíteni. Egy átlagos évhez képest kicsit magasabb idén a savtartalom, viszont az erjedés és érlelés közben nagy változásokon fognak átmenni a borok, így reményeink szerint szépen kerekednek majd.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában