2010-nél is nehezebb évjárat

2014. október 17. 16:49

Augusztus legvégéig bizakodó voltam, hiszen csak a lisztharmat miatt volt a helyzet kissé súlyosabb, mint 2010-ben – írta a Mandinernek szüreti beszámolójában Bakó Ambrus, aki szerint kis mennyiségben nagyon szép borok is készülhetnek, de az idei termés csak a megszokott 25-30 százaléka.

2014. október 17. 16:49
Bakó Ambrus
Mandiner

Az év egészen június végéig nem tűnt különlegesnek. Voltak csapadékosabb és szárazabb időszakok, nem volt extrém meleg vagy szokatlanul hűvös, bár azt el kell mondani, hogy a március meleg volt, ezért nagyon korai volt a fakadás. Ezután június végétől egészen mostanáig tartó, nagyon csapadékos időszak vette kezdetét. A nyáron az utóbbi időszak legsúlyosabb lisztharmat járványát szenvedtük el, nemigen emlékeznek a gazdák ilyen erőteljes fertőzésre. A termés eleve kevesebb volt (tavaly a rügydifferenciálódás időszakában hűvösebb volt az idő), ezt a lisztharmat tovább csökkentette.

Mindezek ellenére én augusztus legvégéig bizakodó voltam, hiszen csak a lisztharmat miatt volt a helyzet kissé súlyosabb, mint 2010-ben, egyébként 2010-nél melegebb volt az idő, még szeptemberben is. A cukorfokok nem voltak nagyon alacsonyak, illetve a savak 2005/2006 óta a legmagasabbak voltak, magasabbak, mint 2010-ben. Bizakodtam, hogy nem lesz nagyon rossz az ősz, és akkor még szép szőlőink lehetnek.

A szeptember eleji felhőszakadások végül azokban az ültetvényekben is nagy károkat okoztak, ahol addig gyakorlatilag teljesen egészséges volt a szőlő. Rothadás különféle formái jelentkeztek – szerencsére a jobb fekvésekben illós rothadás nem volt jellemző. A termelők elsöprő többsége leszüretelte az éretlen szőlőt, aki fennhagyta, annak a sűrűsödő seregélytámadások miatt fájhatott tovább a feje. Végül minden szőlőnk beérett – a Kéknyelűre várunk még a nagyon magas savtartalom miatt –, általában 20-60 százalékban Botrytis-sel – nem szép és tiszta formában, de nem szürkerothadás volt és nem is illós , és a szokottnál sokkal magasabb savtartalommal. Az egészségesebb szőlőkből alacsonyabb cukortartalmú mustot nyerhettünk, ezekből könnyedebb, savhangsúlyosabb borok készülnek majd, a Botrytis-es szőlőkből pedig testes, szintén élénk savú, markáns borok készülhetnek a télen. A Szürkebarátot is szeptember utolsó hetében szüreteltük, erre 2006 vagy még inkább 2005 óta nem volt példa. Rá egy hétre bejöttek a Rajnai rizlingek, aminek szeptember végi, október eleji szüreti időpontja átlagosnak mondható nálunk. Egy héttel később pedig megkezdődött az Olasz rizling szüret, mely e hét elején fejeződött be. Az Olasz rizling határozottan később érett az idén, mint ahogy megszoktuk.

Amit feltétlen meg kell említeni, hogy azoknál a termelőknél, akik kivárták, amíg megérik a szőlő, az átlagos termésmennyiség csupán 25-30 százalékos (0-70 százalék között változik ültetvényenként). Meggyőződésem, hogy kis mennyiségben nagyon szép borok is készülnek az idén, ahogyan 2010-ben is, de összességében nagyon kevés bor lesz, és aki nem várt elég sokáig, annak savas, vékony bora lesz. Elmondhatjuk, hogy az évjárat 2010-nél és 2012-nél is számottevően nehezebb volt. 2012-t is a nehéz évek közé kell sorolni, amikor a borokban a hőség- és szárazságstressz miatt kesernyés íz alakult ki. Véleményem szerint a legszebb 2010-es borok messze felülmúlják a legjobb 2012-eseket, de persze 2012-ben a nagyobb tömegben készített borok jobbak voltak a 2010-eseknél. Sokan úgy fognak 2014-re visszaemlékezni, hogy még 2010-nél is rosszabb volt. A mennyiség tekintetében ez feltétlenül igaz is. A minőséget illetően a két évjárat igen hasonló, ez azonban, meglátásom szerint, nem különösebb probléma, hiszen 2010-es borokkal sok sikert értünk el.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2014. október 18. 23:46
Szeretném, ha a "szép borok" - palackja 1890 uszkve 4040 magyar forint - helyett fogyasztható, tisztességes árú bort tudnék vásárolni alkalomadtán. Mondjuk egy Hazai Bor nevű, minden megyeszékhelyen fellelhető sallangmentes egységben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik