Mészáros Gabriella talált egy iható PET-palackos bort

2014. november 3. 16:54
Olcsó hipermarketes borokat kóstoltatott a Hír TV két borszakértővel. Francia borok nyerték a mezőnyt, de meglepően jól szerepelt egy másfélliteres, Kiskunmajsán palackozott EU-cuvée is.

A Hír TV Panaszkönyv című műsora arra volt kíváncsi, vannak-e iható borok a hipermarketek és a diszkontok olcsóbb termékei között. Fogták magukat, vásároltak pár bort, majd borszakértők elé tették őket, akik persze nem tudták, mi kerül a poharukba.

A fehérboros mezőny

Az első tétel egy PET-palackos, az Arany Koma névre hallgató termék volt. „Kimondottan fogyasztható tételnek tartom. Nem egy különleges, nem egy komplex, nem egy koncentrált, de feltétlenül iható” — mondta róla Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője, az egyik legismertebb magyar borszakértő: „370 forintért ez egy kimondottan jól iható, tisztességes bor.” Csíki Sándor gasztronómiai szakírónak se volt rossz szava a Kiskunmajsán, a Grape-Vine üzemében palackozott, az EU tagállamaiból származó alapanyagból készült, cukortartalmát nézve félédesnek minősülő alsópolcos termékre: „Tiszta az illata, savai is egészen szépek. Jól hűtve ez egy fogyasztható bor.”

A La Fiesta cserszegi fűszeresét Mészáros elintézte annyival, hogy emberi fogyasztásra bizonyára alkalmas, ám komolyabb értéke nincs, az Aldi Villa Gatti nevű chardonnay-járól pedig azt kérdezte, van-e még lejjebb? A szintén aldis irsai olivérnek a savait dicsérte a borszakértő, a már a jócskán 1000 forint fölött játszó elzászi traminit pedig öregnek találta azzal együtt, hogy a sor legjobbjának ezt a tételt kiáltotta ki.

Vörösbort is kóstoltak

Elsőnek a 399 forintos Rúzsa Sándor nevű termék került a pohárba, szintén egy EU-cuvée, már ami a stílust illeti. „Hát ebben van maradékcukor. Vagy valami” — így Mészáros Gabriella, aki se savakat, se gyümölcsöket nem talált az édes vörösborban. Nem úgy Csíki Sándor, aki csak alkoholos gyümölcslének tituálta az első versenyzőt.

A 2011-es Ostoros egri merlot már jobban tetszett az alkalmi zsűrinek: sav, gyümölcs, tannin is van benne. Egy 2013-as chilei cabernet sauvignonról Mészáros Gabriella szaglás után kijelentette, nem szeretné megkóstolni. A félédes La Fiesta zweigelt-cabernet franc házasításról (amit a műsorvezető cvígelt - kaberné frankként mutatott be, illetve ejtett ki, helytelenül) a viszonylagos tisztaság és az egyszerűség jutott a borakadémikus eszébe, aki szerint az olcsó borok között ez a tétel elmegy.

Végül egy drágább bordeaux-i került a poharakba, és nyilván győzött is.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában