Vegyes a kép

2014. november 6. 21:01

Kovács Péter
Mandiner
Mennyiségben visszafogott, minőségben viszont jó minőségű alapanyagot szüreteltünk, írta a Mandinernek szüreti beszámolójában Kovács Péter, a hercegkúti Obzidian Bormanufaktúra tulajdonosa.

Sajnos az idei csapadékos és jégesőktől sem mentes évjárat vegyes képet mutat. Az előző évjárathoz képest lesz terméskiesés az idén elsősorban a jégeső miatt, amely leginkább a Kácsárd-dűlő északi részét verte el. Ez akár a Kácsárdról származó termés 50%-át is jelentheti.

Szerencsére a Lapis-dűlő szokás szerint megbízható termést hozott, mind a komoly dűlős száraz fehérbornak, mind az aszúnak való alapanyag szempontjából. Ugyan nem lesz nagy mennyiségű aszú (két gönci hordónyi), de a minősége jónak tűnik. Száraz bornak való alapanyagot kétszer szüreteltünk a dűlőben. Az első szüretben 21, míg a második körben 22,8 mustfokkal szedtük a gyümölcsöt. A két alapanyag két borban teljesedik majd ki, a korábban szüretelt szőlőből részben tartályos, részben hordós erjesztéssel (többed töltésű hordók) készül majd bor, míg az érettebb alapanyagból hordós iskolázásban (első és többed töltésű hordók) készül egy telt, gazdag száraz dűlős fehérbor. 

A Határi-dűlőből származó alapanyagból idén tradicionális pezsgőt készít a pincészetünk. A Határiban 18 körüli mustfokkal és 8,8 g/liter savval szüreteltük a furmintot, amely minden bizonnyal izgalmas pezsgőt hozhat. Az izgalmak fokozása végett egy csipetnyi hárslevelű és sárgamuskotály is kerül az alapborba. A sokak által kedvelt félszáraz sárgamuskotályt idén szárazra fogjuk kierjeszteni. Sajnos nem sok lesz belőle, de bízunk benne, hogy így is csábító marad.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában