Mégsem 150 millió

NGM: Sávos lesz a jövedéki biztosíték mértéke

2014. november 21. 16:37

A Nemzetgazdasági Minisztérium módosítja a korábban elfogadott törvényt, és az italforgalmazással foglalkozó nagykereskedőknek az árbevételhez igazodva kell majd jövedéki biztosítékot fizetniük. A korábbi módosítást azért utasították el, mert abban telephelyenként kellett volna jövedéki biztosítékot fizetni.

Az árbevételhez igazodva, sávosan növekszik az italforgalmazással foglalkozó nagykereskedők által fizetendő jövedéki biztosíték mértéke a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetési megalapozó törvényjavaslathoz benyújtott módosítása szerint – közölte az NGM pénteken.

Az NGM szerint a javaslattal a kormány elismeri azokat a jellemzően családi vállalkozásokat, amelyek meghatározó szerepet játszanak a kisebb borászatok bortételeinek, kisebb szeszfőzdék pálinkájának kereskedelmi forgalmazásában. A Tevékenységüknek köszönhetően ugyanis számos olyan hungarikum kerül a polcokra, amelyeket csak kis tételben forgalmaznak, és a nagyobb kereskedők termékpalettáján meg sem tudnának jelenni – jelezte a tárca a közleményben. A jövedéki biztosíték mértékének árbevételhez való igazodása eléri az eredetileg kívánt politikai célt is, ugyanis az új biztosítékrendszer továbbra is szigorúbb előírást tartalmaz a nagyobb forgalmat bonyolító kereskedők esetében. Egyértelműen ott nagyobb a kockázat, ahol a nagyobb árutömeg mozog – írja a nemzetgazdasági tárca.

A jövedéki biztosítékok megemeléséről az őszi adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslat benyújtását megelőzően döntött a kormány – emlékeztet az NGM. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás 2015. január 1-jétől valamennyi nagykereskedőnél 22 millió forintról 150 millió forintra emelte volna az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék jövedéki biztosítékának összegét.

A Törvényalkotási Bizottság a november 18-i zárószavazást megelőzően ugyan már benyújtott egy mostanihoz hasonló, forgalomfüggő biztosítékrendszert bevezető módosítást, azonban a képviselők nem szavazták meg a javaslatot. Az akkori módosítás ugyanis a sávozás mellett egyúttal előírta azt is, hogy ne forgalmazónként, hanem telephelyenként kelljen jövedéki biztosítékot nyújtani. Az akkori javaslat elfogadása indokolatlan mértékű tehernövekedést okozott volna a szektorban – idézi fel az NGM a közleményben.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/14385