Mostantól csak Nagyradán készülnek a pécsi pezsgők

2014. november 24. 22:10
Bezárta pécsi pezsgőgyárát és a termelést a zalai borvidéken található Nagyradára tette át a Cézár Pincészet. A Fünfkirchen márkanév azonban megmarad, az egykori pécsi pezsgőgyár pedig látogatóközpontként működik tovább a jövőben.

A bama.hu közölte, hogy a közelmúltban a palackozót leszerelték, s a baranyai megyeszékhelyen érlelt utolsó pezsgőket is elszállították a Szent István téren található pincerendszerből. A pincészet tulajdonosa, Stefan Császár a gyár jövőbeni sikerességével indokolta a döntést portálnak. Azt mondta, miközben külföldön és belföldön is nő az érdeklődés termékeik iránt, a pécsi belvárosban működő egység egyre több logisztikai problémát okozott. Kiemelte, hogy a zalai borászati üzemük 3 ezer négyzetméterrel bővült, a pezsgőgyártás teljes folyamata ott zajlik majd.

Hozzátette, hogy az átállásig a vásárlói igényeket az utolsó pécsi szállítmányokból felhalmozott készlettel elégítik ki. Stefan Császár hangsúlyozta: a költözés ellenére a Fünfkirchen márkanéven kapható pezsgő nem szűnik meg, az egykori gyártása helyszínéül szolgáló ingatlan pedig jövő tavaszra megújul és egyfajta látogatóközpontként működik tovább. A bama.hu utalt rá, hogy a Littke Lőrinc által alapított pécsi volt a történelmi Magyarország második pezsgőgyára, első termékei 1859-ben kerültek piacra.

A pécsi pezsgőgyártás a második világháború utáni államosítást követően húsz éven át szünetelt, s 1966-ban, a Mecsekvidéki Pincegazdaságnak köszönhetően indult újra. A gyár az 1980-as években évente 1-2 millió palack hagyományos pezsgőt és - nagyrészt a keleti piacokra - 8 millió palack tankpezsgőt is készített. A vállalkozás több szervezeti átalakulást és a privatizációt követően 1996-ban három svéd állampolgárhoz, köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz került. A cég a kétezres évektől szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozik, központja Nagyradán van.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban 223 millió forint veszteséggel zárt, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi negatív eredményt.

A címlapképen a nagyradai Cezar pincészet szőlőültetvénye található.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában