Építészeti díjakat kapott az Almagyar

2014. december 1. 12:28
Rangos nemzetközi és magyar építészeti díjakat nyert az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borterasza. A Piranesi-díj zsűrije kiemelte a telepítés eleganciáját, amelyet tovább erősít az épületek anyagszerűsége. A díjak mellett Csernus Imre újabb projekten dolgozik Egerben.

2014 júniusában nyitott meg Egerben az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borkempingje. A Csutorás Ferenc, Mészáros Péter, és Csernus Imre által alapított pincészet központja a Borterasz és Venyige Spa nevet kapta. A három tulajdonos célja az volt, hogy megmutassák mindenkinek az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért olyan birtokot képzeltek el, ahol minden vendég a lehető legközelebb kerülhet a szőlőhöz, és a természet nyújtotta élmény és a látvány se csorbuljon. 

A birtokkal kapcsolatban Csernus Imre elmondta: „Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog.”

A birtok a hagyományok, és a természet tisztelete mellett született. A komplexum tervezői Gereben Péter és Marián Balázs voltak, művészeti vezetője Mészáros Péter. Az épületeket nem csak a vendégek, hanem az építész szakma is ismeri, és elismeri. Az épületegyüttes két rangos építészeti díjat is nyert november végén. A legjobb kortárs magyar építészetért járó Építészfórum Média Díj fődíját, valamint az Europa design legjobb közösségi épületbelsőnek járó különdíját is elnyerte a birtok. Az idén tizedik alkalommal meghirdetett díj odaítéléshez a pályaműveket nemzetközi zsűri válogatta ki, majd a terv- és felépített épület kategóriában a döntőbe jutott öt-öt munkát értékelte a laikus- és szakújságírókból álló zsűri.

A hazai díj mellett egy rangos nemzetközi díjat is kapott a birtok. A főként közép-európai régióra koncentráló Piranesi-díj nemzetközi zsűrije 53 előzsűrizett projekt közül találta a legjobbanak az Almagyar Borterasz és Venyige Spa-t. A 26. alkalommal megrendezett versenyen Ausztria, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia építészeti projektjei vettek részt. A Piranesi díj indoklása szerint „a projekt mesteri tájbaillesztése tiszteletteljes és szerény. A zsűri kiemelte a telepítés eleganciáját, amelyet tovább erősít az épületek anyagszerűsége. A központi épület teteje egyszerre hagyományos és modern, játékos megoldás.”

Az épületegyüttessel további díjakat is kaphat a pincészet. A birtok a new-yorki Architizer magazin Európa Díját is megkaphatja.

Csernus Imre kávézót nyit

Csernus Imre újabb projekten dolgozik. Az Almagyar egyik tulajdonosa a borterasz mellett nagyon megszerette a vendéglátást. Az ismert pszichiáter jövő év elején kávézót nyit Egerben, a Kertész utcában. Csernusnak saját kávékeveréke is van, amelyhez a babokat közvetlen a termelőktől vásárolják. A kávékeverék Depresso névre hallgat, ezért a hely neve is Depresso Kávébár lesz, ahol Csernus és csapata arra a színvonalra fog törekedni, amit a vendégek már a borteraszon megszokhattak: hogy a vendéglátás szívből jövő legyen és maradjon is.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában