A megszűnés szélére sodródott az ország egyik legérdekesebb borászata

2014. december 05. 13:42

Miért kell idegen kézre adni az ország egyik legnagyobb hagyományú, legszebb és leginkább autentikus birtokát, ha a pincében a világ legjobbjaihoz mérhető borok pihennek?

2014. december 05. 13:42
Jásdi István
Jásdi István
Cink

Tízegynéhány éve egy kullancscsípés szövődményeként Lyme-kórt kapott. Nehezen mozog, közlekedni csak Virág lányával tud. Hatalmas teher a birtok így betegen.

 Idén már nem szüreteltek. Most nehéz döntéssel bérbe adnák. Az asztalon egy pohár Kereklevelű. Ismerem Sándor borait, mindig irigykedtem összetett zamataikra, olajos textúrájukra, de hát ez egy 2007-ből való fehérbor! Oxidációnak, fáradtságnak pedig nyoma sincs. Majd kiugrik a pohárból. Nagyon nem lep meg. Híresen jól érlelhetőek a Scheller-borok. Jobban mint az én csopaki boraim, jobban, mint a legjobb tokaji száraz borok, jobban, mint a világon legszebben öregedőknek tartott somlóiak. (...)

Virág és Sándor mosolyognak. Két éve nem adtak el bort. Nincsen pénz a palackozásra sem. Amikor volt, akkor sem kaptak soha többet hatszáznál. A borkereskedőket a bor nem nagyon érdekli. A vicces címkéket szeretik.  Tóthéknak az elmúlt években lassan elment a kedvük attól, hogy marketingkampányt szervezzenek, tréfás címkéket tervezzenek, kereskedőket győzködjenek evidenciákról. Beérik annyival, hogy még mindig van néhány borértő, aki pontosan tudja, hogy mit jelent a Scheller név a magyar borászat számára.

Tóth Sándor és Tóth Virág, a nagy hagyományú Scheller birtok megérdemelné, hogy ebből a méltatlan helyzetből kikerülhessenek! Nincs még ötletem a megoldásra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardosg
2014. december 18. 19:33
Nem feltétlenül kell vicces címke, inkább az agresszív marketing a menő. A történethez tartozik még, hogy gyakorlatilag eltűntek a szőlőművesek, a vincellérek. Pár tucatnyi borászat pörög a fesztiválokon, vinotékákban és az egész borpiacon. Díszfák, amik mögött eltűnőben van az erdő - vagyis a borvidékek és a borágazat. Ha nem lehet megélni a szőlőtermelésből, akkor valami alapvető probléma van az ágazatban. Részben ennek a megnyilvánulása az is, amiről Jásdi Pista ír, de sajnos egyáltalán nem egyedi esetről van szó.
Nomine
2014. december 15. 07:59
Jobbulást
tokajfan
2014. december 14. 23:38
Nagyon szomorú hír! Kíváló borok készültek ott , remélem meg fog oldódni a helyzet!
sapuh
2014. december 14. 23:38
Nem szabad hagyni, hogy megszűnjön a Scheller birtok! Évek óta keresem Tóth Sándor borait, de nem kaphatók sehol, egyszer majdnem el is mentem a birtokra, de nem jelentkeztem be időben. Szeretnék még sok Scheller bort inni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik