Nyúlászó, Becsek: itt vett szőlőt Lázár

2014. december 5. 16:06
Öt különböző helyrajzi számon lévő 1,3 hektárnyi mádi szőlőterület haszonélvezeti joga van Lázár János feleségének nevén. A Népszabadság kiderítette: a területek a Nyúlászó- és Becsek-dűlőkben vannak. Hogy mennyit fizetett érte a politikus, nem tudni.

„Jöjjenek csak minél többen, vegyen itt földet a miniszterelnök, a miniszterek, az országgyűlési képviselők, hiszen ha nem csalárd módon jutnak hozzá, hanem fizetnek érte, akkor kinek lehetne ellene kifogása?” — teszi fel a kérdést a Népszabadság mádi riportjában egy helyi borász, Monyók József, miután az RTL Klub híradója kiderítette: Lázár János felesége nevén szerepel egy 1,3 hektáros szőlőültetvény haszonélvezeti joga a tokaji borvidékhez tartozó településen. Hogy mennyibe került a szőlő, nem tudni: Lázár vagyonnyilatkozatában nincs róla szó, és a 2006-ban felesége és fia vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozó politikus ma már magánügynek tartja családi vagyonát.

Tatárka József, Mád polgármestere a lapnak elmondta: ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter négyszáz forintot fizetett egy négyzetméterért, akkor lesz még ott tennivalója, ha ezret, akkor nagyjából rendben kell lennie a területnek. Sajtóhírek szerint Lázár 17-20 millió forintot fizetett a területért, helyiek szerint 10 millió a reális vételár.

A Népszabadság által megkérdezett helyi lakosok nem látnak kivetnivalót a miniszter szőlővásárlásában, hiszen Mádon mindig is borkedvelő zsidó borkereskedők, nemes urak, arisztokraták, katonatisztek laktak, írja a lap.

A Népszabadság kiderítette: a területek a Nyúlászó-, illetve a Becsek-dűlőkben vannak. Mindkét dűlő azon mádi szőlőterületek közé tartozik, amelyek már bizonyítottak: számos élvonalbeli borász készített már magas minőségű, dűlőszelektált borokat innen.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tulajdonosnak és a haszonbérlőnek. A párom most küldte vissz aláirva a szerődést az unokaöccsének akik müvelik azt az öt HA ami a tesoja és az Ő tulajdona öröklés utján. Mivel Ő gazdálkodik a falub szinte az összer rokon hasonló főldjét ök müvelik és gazdálkodnak.

Hogy mennyi a főld értéke azt nem tudom, mivel nekünk nem sokat ér, mivek nem lakunk helybe és nagyvárosba laktunk mindig is. Ami van az a haszonbérlet díj ami rokonság révén szinte szimbolikus, mert egyáltalán örül az ember, ha valaki müveli és nincs parlagon.

Az elején sziveségi használó volt, de muszály volt haszonbérleti szerződét kötni, hogy a vállalkozásának az adminisztrációja rendbe legyen.

1.5 HA szöllö vidéken szinte háztájinak számit, vagy legalábbi egy vagy két családnak volt a szöllöhegyen egymás mellett egy kis pincével,

Mintha arról lett volna szó, hogy a fia nevén van s a mama a haszonélvezeti jogot bir.

Különben a borászatról és kis szöllöhegyről gyümölcsösrő Máray irása jut eszembe.


Szerintem Lázár abszulut nem urizál ezzel, hanem egy normális vágy vidéki fiu révén a földhöz való kötödése, hisz a szülei még maguk is gazdálkodok.

Aki nem vidéken nőtt fel soha nem fogja megérteni ezeknek az embereknek a gondolkodását és földhöz való ragaszkodását ha más nem egy gyümölcsös, egy szöllö formájában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában