A generosa lesz az új cserszegi fűszeres?

2015. január 28. 10:50

Somodi Sándor ásotthalmi borász a Délmagyarországnak arról beszélt, nagy potenciált lát a generosa fajtában, ami ugyanazt az utat járhatja be a magyar borpiacon, mint a cserszegi fűszeres.

A generosa az ötvenes években született a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán: bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. Somodi Sándor ásotthalmi borász a cserszegi fűszereshez hasonlítja: „A generosa nemrég indult el arra a szerintem gyönyörű útjára, amit a cserszegi fűszeres 25 év alatt bejárt.”

„Én Soltvadkert környékén találtam megfelelő minőségű generosát, de szeretném, ha elterjedne ez a kiváló fajta. A termelő nyolc éve telepítette az ültetvényét, eddig korábban nagyüzemeknek adta el, ahol bekeverték, és kommersz asztali bor lett belőle. Ám ez a fajta ennél jóval többet érdemel” — mondta a Délmagyarországnak a borász, aki pár éve még azzal került be a hírekbe, hogy az összes szőlőjét kivágatta.

Generosából készült bora nemcsak Somodi Sándornak, hanem Frittmannéknak is van, amely több országos bolthálózat polcain kapható ezer forint körüli áron.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/14828