A borpiac megmondói

2015. január 29. 21:52

Polák Dávid
Kocsma blog
Borversenyek terén idehaza elég kaotikus a helyzet. Nincs igazán nyomon követhető, egymásra épülő, jól szervezett rendszer.

Borversenyek terén idehaza elég kaotikus a helyzet. Nincs igazán nyomon követhető, egymásra épülő, jól szervezett rendszer, elvileg valahogy úgy néz ki a piramis, hogy vannak a hegyközségi, borvidéki, országos megmérettetések. A hegyközségi borversenyek eredményei legfeljebb arra jók, hogy a termelők egymás között tisztázzák, ki hol tart. A borvidéki vagy akár országos versennyel gyakran az a baj, hogy a bírák egymás mellett ülnek, menet közben eszmét cserélnek a borokról, és végül gyakorlatilag konszenzus alapján születnek ilyen-olyan eredmények. Egy magára valamit is adó borversenyen elvárás, hogy a teszt vakon történjen, a tesztelők pedig lehetőleg semmiféle háttérinformációval ne rendelkezzenek.

Az egyik leghíresebb borverseny a Pannon Bormustra, melyet a Pannon Bormíves Céh alapított 1999-ben. Ezt a szakmai társaságot tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította. Az alapító tagok célja nem csak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. A társaság által jegyzett borverseny mai napi a legnagyobb presztízs értékkel bír, mivel olyan külföldi borszakértőket hívnak a zsűribe, akiknek óriási rálátásuk van a világ boraira. Időt, figyelmet, munkát tesznek bele.

A másik nagyhírű borversenyt a Vinagorát, viszont ezzel szemben már több kritika érte. A Vinagorán nem ritka, hogy régi iskola szerint készített borok hozzák el az aranyérmeket. A bortrendek viszont nem ebbe az irányba mutatnak.

Legyen szó magyar vagy nemzetközi versenyről, a közös nevező az, hogy ezek profitorientált vállalkozások. A borászok nevezési díjat fizetnek, és ahány bort neveznek, annyival nő a befizetett pénz összege. A költség ugyanis sokszor nagyobb mint a kapott pecsét után bezsebelt profit. Sok borász így nem is nevezi már borait versenyekre. Sokan inkább külföldi versenyeken mérettetik meg magukat.A nemzetközi versenyek közül a borászok leginkább ezekre figyelnek: Decanter World Wine Awards, Sommelier Wine Awards, Vinalies Internationales, a londoni International Wine Challenge. Ennek oka, a már korábban említett magas színvonal, több idő a borok értékelésére, vakkóstolás és teljesen objektív szemlélet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában