Franciaországról és a pezsgőről szól majd az idei VinCE

2015. február 4. 18:31
Az idei, immár hatodik VinCE-n Franciaország kapja a főszerepet. Március 6-8. között számos mesterkurzus és workshop szól Chablis, Champagne, Bordeaux, Elzász, Beaujolais és Cahors borairól. Idén kiemelt téma lesz a pezsgő is.

Burgundia, Bordeaux, Champagne és Franciaország más borvidékei képviseltetik magukat a leghangsúlyosabban a 6. VinCE Budapest Wine Show-n március 6-8. között a Corinthia Hotelben. Az eseményre 25 nemzetközi szaktekintély készül egyedi borsorokkal, míg a sétáló kóstolón 150 válogatott kiállító csaknem ezer borát ismerhetik meg a látogatók. 

Németh Ágnes, a VinCE magazin főszerkesztője és a rendezvény főszervezője sajtótájékoztatón elmondta, az esemény különlegességét most is elsősorban az előadások adják: a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további minikurzusokkal készülnek.

Chablis-tól Elzászig

Idén számtalan mesterkurzus és workshop mutatja be a borvilág csúcsnemzete, Franciaország szőlőfajtáit és borvidékeit, emelte ki Németh Ágnes. Külön kurzusok ismertetik meg a látogatókkal Chablis, Champagne, Bordeaux, Elzász, Beaujolais és Cahors egy vagy több vezető pincészetét, de a syrah, mint a legbujább szőlőfajta is külön előadást kap a VinCÉ-n. A sétáló kóstolón több mint 150 hazai és külföldi pincészet borai lesznek kóstolhatók, a lényeg mégsem a mennyiségen, hanem a minőségen van: a rendezvényen csak olyan termelő állíthat ki, aki a VinCE magazin bortesztjein legalább négycsillagos eredményt ért el, hangsúlyozta a főszervező.

Németh Ágnes elárulta, idén először a rendezvényhez szakmai elismerés kapcsolódik: a VinCE Awards elnevezésű díjat tíz kategóriában adják át március 6-án; a jelölők között a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjai és vezető borszakértők kapnak helyet.

Rengeteg pezsgős program lesz

Peller Ágnes társszervező elmondása szerint idén a Pannon Bormíves Céh és a Villányi Borvidék mellett a külügyminisztérium Carton Hungaricum borválogatása is külön kiállítói térben mutatkozik be. Magyarországon is egyre népszerűbbek a pezsgők, champagne-ok és cavák, erre a trendre pedig a VinCE Budapest is reagál.

A champagne és pezsgő tematikájú előadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja: az első Pezsgő és Champagne Világbajnokság nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere is Budapestre érkezik, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig kinyílik a teljes pezsgővilág, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot. A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértők, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be mesterkurzusára.

A VinCE Budapest újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a Nagy kihívás elnevezésű kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefonos alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában