Az olaszrizling szerintük: kőnyalogatás Csopakon

2015. február 13. 9:50
Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehér szőlő- és borfajtája, így sorsa valahol a magyar bor sorsa is - ezzel a felütéssel szervezett kóstolót Csopak. Csörnyeföldtől Kürtön át Egerig akadt a pincéknek képviselője: a Jásdi borteraszon és a Szent Donát pincéjében összesen több mint harmincan töltöttek a poharakba. Teltház volt, ragyogó napsütés, és sok debütáló tétel.

Persze a lényeg megint a színfalak mögött zajlott. Jásdi István már pénteken este beszélgetésre hívta a fajtával kiemelten foglalkozó borászokat, akik az olaszrizling piaci helyzetét, lehetőségeit, és a 2014-es évjáratot értékelték. Sajnos a sajtót sem erre, sem Mészáros Gabriella szombati előadására nem engedték be. Jásdi beszámolójából azért számunkra is kiderült, hogy a fajta tavaly is hozta a formáját és túlélt.

A 2014-es tételek egységesen jól vizsgáztak, pedig az ország különböző részeiből érkeztek. Azt viszont a házigazda is leírta: "Majdnem mind lemondhattunk a dűlőválogatásokról, amelyek az alapborokat erősítették. Soha nem dolgoztunk még ilyen sokat, ennyire kevésért."

Az olaszrizlinget — amellett, hogy a legelterjedtebb fajta itthon — sokan a Nagy Magyar Fehérbor egyik lehetséges archetípusának tartják. Valószínűleg Horvátországból került hozzánk, ezért angolszász területeken is inkább grasevinaként ismerik. Megbízható, jól alkalmazkodik, a Balatonnál például még a nehéz 2014-es évjáratot is átlagosan csak 30 százalékos veszteséggel vészelték át a pincészetek. Mivel ilyen jól is kezelhető, az olaszt a furmintnál olcsóbban is megkaphatjuk, ami a magyar piacot ismerve nem hátrány. Mindezek mellett viszont képes egyedi lenni, és jó savai miatt a koncepciózusan elkészített szép tételek hosszan érlelhetők is.

Az olaszrizling - szerintem - nem illatos, viszont a termőhelyet, annak ásványosságát adja vissza, kis citrusos sósságot. Amit megkóstoltam szombaton, szinte kivétel nélkül ilyen volt. Tobzódtak az ásványok, általában határozott, kellemes savgerinccel, legfeljebb szolid hordóhasználat mellett. Mondhatjuk, hogy déltől este hatig köveket nyalogattam. Csak igényesen elkészített, tiszta borokkal találkoztam. Volt ugyan egy öregedő darab 2008-ból, de a szép 2006-os somlói St. Ilona feledtette. 

Az izgalom Szlovákiából jött

A kőnyalogatás egysíkúságában a legérdekesebb színfolt egyértelműen a szlovákiai delegáció volt. A Kasnyik pincészet az ország déli részéről, a kürti borvidékről érkezett, és hozott természetes (bio) vlassky rizlingeket (olaszrizlingeket). A család nem használ vegyszereket, nem fejt és nem ülepít. Annyira hisznek a természetközeliségben, hogy a 2013-as borokon például csak azért nem volt még címke, mert nem találtak a célnak megfelelő újrahasznosított papírt. A borok kivétel nélkül szépen, tisztán, egyértelműen mutatták a termőhelyet, zsírosabb, kerekebb savak mellett.

A 2013-as olaszrizling három hordóból áll össze: az elsőbe kén nélkül került bor, a másodikban 3 napig ázott a szőlő, a harmadikba pedig kézzel bogyóztak. Az egy-egy hordó a kísérletezéshez elég volt, de külön-külön nem tudták volna piacra dobni őket. Izgalmas, tomboló ásványok álltak így össze, szinte pezsegtek. Alma és körte jegyek jelentek meg, nem tipikus, de érdekes, jó bor kerül ezzel hamarosan a polcokra. 6 pont

A két kürti pince területei a Garammenti-hátság dombjain nyúlnak el, tavak és lápok közelében, Esztergomtól kb. 30 kilométerre, Egerrel azonos szélességi fokon. "A termőföld felső rétege vályogtalaj, alatta agyagos löszréteg, tengeri és édesvizi üledék, mészkő erek és homokkő található. Ezek magas mésztartalmú, erősen lúgos és ásványokban gazdag rétegek, amelyeknek köszönhetően a kürti borok magas sav- és ásványtartalommal rendelkeznek és hosszan érlelhetők. A termőföld legmélyebb rétegei szürkés-sárgás, kékes-szürkés agyagból állnak, melyek még a legszárazabb években is képesek tárolni a téli csapadékot, ezzel elegendő nedvességet biztosítani a szőlőtőkéknek" - mondja a Strekov. 

Mellettük a szintén a természetközeliséget hangsúlyozó Strekov rusztikusabb vonalat képviselt. A 2012-es Sur Lie-t jó savak tartják, nagyon tömör bor, a fabarátok hosszan elgondolkodhatnak mellette. 6- pont. A 2013-as Helion narancsbor, kandírozott-citrusos, pezsgőtablettás. 5+ pont.

Megmarad a zalai bástya

Kitűnni a mindig markánsabb stílusáról ismert Bussay, a sorát rajnai-olaszriziling pezsgővel kezdő 2HA, és a tramini házasításokkal próbálkozó Bezerics mert. És természetesen Bakó Ambrus.

A Bussay családot egyébként a körjegyző feleség képviselte, de a borászatot inkább a két huszonéves lány, az orvos és a jogász viszik majd tovább. Ahogy az anyuka mondta, muszáj, de nyilván nem külső elvárásokra gondolt. A lányok még a betanulási fázisnál tartanak, de az biztos, hogy valamivel fiatalosabb stílust hoznak majd a borokhoz. A hordós stílus azért marad, ezt egy rusztikus, már kifutó nyolcévessel helyben is nyomatékosították.

Kóstolójegyzet

Nem jártam minden pince minden standjánál, de ahol igen, ott általában olyan tételekből kaptam, amelyek még nincsenek forgalomban. Cikkem innentől gyakorlatilag kóstolójegyzet, akit lázba hoz, kb. húsvétig kell várnia a bolti polcoknál. Ilyen lesz a St. Ilona 2013-as erősen ásványos-sós olaszrizlingje, jó savakkal, kis citrusos savanykával, éretlen körtével. 6-

Várjuk a Homola pince 2013-as Sáfránykertjét is. A dűlőszelektált bor friss kiadása elegáns, finom, úgy mutatja a termőhelyet, hogy azért a beszélgetésre is figyelhetek majd esténként, ha kinyitom. 5+

Érdemes lesz megnézni Figula viszonylag új területéről (2,5 éves), az Öreghegyről származó rizlingjét. Spontán erjedt és 6 hónapig volt hordóban. Majdnem vad, erősen ásványos, kitölti a szájat, hosszú. Ahogy nyílik, a fa is egyre erősebben mutatja meg magát, robosztus vonalnak tűnt. 6- 

És mindenképpen várjuk a Pálffy pince Káli Királyok Riválisok 2013-asát. Ismét fele furmint, fele olaszrizling a Fekete-hegyről. A gondosan válogatott szőlő hónapokig hordóban erjedt, egy évig hordóban pihent. A kóstoló utáni füredi afterpartin is ezt kérték a borászok a lelazító koccintáshoz. Ennél nem kell neki jobb ajánlólevél.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában