A VinCÉ-n debütál a Villányi Franc

2015. február 17. 15:36
Villányi Franc bemutatóval készülnek a villányi borászok az idei VinCÉ-re, miután a napokban megérkezett a villányi borvidék eredetvédelmi szabályozását jóváhagyó miniszteri aláírás.

Három napon át, március 6-8-ig a VinCE Budapest két standján mutatkozik be a villányi borvidék 19 pincészete, hogy az immáron hivatalosan is Villányi Franc-nak szólítható vezérterméküket kóstoltassák a rendezvény látogatóinak.

Ezt tudja a Villányi Franc

A villányi borászok lapunknak küldött fajtaismertetője szerint a cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél és borházasításokban általánosan elterjedt, mégis fajtatiszta borként kiemelkedő minőséget kevés helyen ad. A szőlő ideális termőhelyre talált a villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14 százalékát teszi ki.

A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is, írják. A villányi borvidék termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a cabernet franc-ból készült bort, - premium és super premium minőségben - most már Villányi Franc-nak nevezik.

Az itt bemutatott borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással szüretelt szőlőből (25-50 hl/ha) származnak, átlagban közel két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba. A villányi borvidék eredetvédelmi szabályozását jóváhagyó miniszteri aláírás a napokban kerül a helyére, így a rendezvény után palackozott termékeken már a Villányi Franc név és logó is megjelenik majd. A VinCÉ-n kóstolható lesz többek közt Gere Attila, Bock József, a Csányi pincészet, Horst Hummel, Malatinszky Csaba és Tiffánék franc-ja is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában