Budapesten lesz a Bocuse d'Or 2016-os európai döntője

2015. április 2. 9:00
2016 májusában a Hungexpón rendezik meg a Bocuse d'Or kontinentális döntőjét, ahonnan 11 séf jut tovább a globális fináléba. A magyar szervezőbizottság Hamvas Zoltán elnökletével dolgozik majd.

2016. május 10-11-én a Hungexpo ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén. 2014-ben Svédországban rendezték a versenyt, most Magyarországé a megtiszteltetés, hogy Hamvas Zoltán séf elnökletével helyet adjon a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének. Az esemény alkalmat ad arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.

2015 januárjában a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében a skandináv országok ismét diadalmaskodtak: begyűjtötték az arany- (Norvégia) és bronzérmet (Svédország). A budapesti program - több nemzetközi válogató verseny után - egy 5 óra 35 percen át tartó kulináris produkció lesz. A megmérettetésen 11 séf nyer részvételi lehetőséget a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjére, ahol a különböző válogató versenyek győztesei vetélkednek egymással.

Hús és hal

A selejtezők közül a Bocuse d’Or európai döntője áll leginkább a figyelem középpontjában. 2008 óta, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjének alapítását követően nem kevesebb, mint 10 európai versenyző állhatott a lyoni dobogóra. A különböző kontinensekről érkező versenyzők számának egyensúlya, illetve az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai döntők jelentősége miatt a Szervezőbizottság az eddigi 12 helyett csak 11 helyet biztosít a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében az európai séfeknek.

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott boxokban, közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik. Teszik mindezt a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri, másrészt az IOC (Nemzetközi Szervezőbizottság) tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri előtt. A versenyen a megfelelő íz önmagában kevés a győzelemhez, a köretek, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szuper, nagyon örülök neki:-)))))
Nemzetközileg is hatalmas elismerés:-))))

Írd alá a stop ttip-t
Az európaiak európai alapanyagból főznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés