Miért nem kell a kézműves borhoz fajélesztő?

2015. április 9. 10:07

Kovács Antal
Pinceáron-hírlevél
Ha a szőlőben minden rendben van, durva permetszerekkel nem gyilkolták le a termőhely élesztőflóráját, akkor az erjedés végbe fog menni.

„Miért használja mégis a borászok legalább 90-95%-a? Az öt estés előadássorozatunk 3. alkalmán erről beszéltünk a legtöbbet, de szót ejtettünk arról is, hogy ha már használják, akkor mit is tesznek valójában? Mert fajélesztő márpedig nem kell.

Kiváló minőségű szőlő kell, és egyszerűen csak hagyni kell, hogy a dolgok elrendeződjenek, ahogyan elrendeltettek. Az élesztőket ugyanis a szőlő hozza magával, ezek adják meg a szőlő identitását. Egyébként nem beszélhetnénk 1000 éves borkultúráról itt a Kárpát-medencében, ha ez a dolog nem működne.

Ha a szőlőben minden rendben van, durva permetszerekkel nem gyilkolták le a termőhely élesztőflóráját, akkor az erjedés végbe fog menni, és egy természetes nedű lesz a végeredmény. Hagyni kell, és működik! Ez ilyen egyszerű!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában