Itt az első Villányi Franc

2015. április 10. 18:27
Azzal, hogy a Vylyan piacra dobta 2011-es prémium cabernet franc-ját, immár kézzelfogható a villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodásának és összefogásának gyümölcse. Ez az első Villányi Franc: a borvidék legjobb cabernet franc-jai mostantól ezen a néven futnak.

Pont került egy régóta várt engedélyezés végére azzal, hogy a villányi borvidék eredetvédelmi rendszerén történt változtatásokat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2015 márciusában aláírta. Ez azt jelenti, hogy mostantól a prémium franc-ok palackján már kereshető a Villányi Franc márkanév. A hazánkban elsőként életre hívott villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán tavaly fontos újításon ment keresztül.

A Villányi Borvidéki Tanács meghatározta a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit és ezzel életre hívta az új borvidéki csúcsbor márkáját. A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a villányi borvidéken, ahol a 100 százalék cabernet franc-ból készült premium vagy super premium minősítést elért bort Villányi Franc-nak nevezik.

A cabernet franc a Villányi borvidéken immár az ültetvények 14 százalékát teszi ki. „A színtiszta mészkő és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is” — írja róla a villányi borvidék sajtóközleménye. Legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában