Dr. Bussay László a Borászok borásza 2015-ben

2015. április 24. 22:21
A borászok a tavaly elhunyt Dr. Bussay Lászlónak adták a 2015-ös Borászok borásza-díjat. Az elismerést a borász lányai vették át, akik arról beszéltek, édesapjuk minden egyes tőkében tovább él.

Átadták a 2015-ös Borászok borásza-díjat. Az elismerést a borászok a tavaly elhunyt dr. Bussay Lászlónak adták. A csörnyeföldi borász munkájával, boraival rendkívül sokat tett a hazai borkultúra fejlesztéséért, valamint a zalai borvidék elismeréséért. A díjat a borász lányai vették át, akik a díjátadón azt mondták: „Édesapánk mindegy egyes tőkében tovább él.” A Borászok borásza oldalán így írtak Bussayról:

„A 2014-ben tragikusan korán elhunyt Bussay doktor elhivatottsága, példamutató munkássága, csodás borai miatt méltán szerepelt eddig is rendszeresen a Borászok Borásza jelöltjei között, így nem véletlen, hogy most beválasztották a legjobbak közé. Nagyapjának Baranyában volt pincéje és a doktor úr talán tőle örökölte az érdeklődését a szőlő, a bor és a mezőgazdaság iránt, csak ő Zalában folytatta a hagyományt. 1988-ban még mindössze egy negyedhektáros területen kezdte meg a munkát, amely mára kb. 6,5 hektáros birtokká bővült. Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, sárgamuskotály és tramini, illetve 2007-től pinot noir terem a területen.

2009-ben a VinCE Magazinnak így beszélt a nagy borról: »A hordókra gyakran rajzolunk. Szüret után, mikor erjed a must, elhívom a barátaimat kóstolni, és szabadon asszociálni a borokról. Az egyik furmintos hordómra például tükörírással írtuk fel, hogy E=mc2 – csak hogy még nehezebb legyen. Azt szerettem volna mondani a barátaimnak, hogy amikor Einstein ezt először leírta, vajon hányan értették rajta kívül a világon? Senki. A nagyon nagy bort ugyanilyen kevesen értik meg – sokszor még az sem, aki alkotja vagy leírja a nevét. Ha valami nagyon jó borod sikerül – amit én mindig isteni ajándéknak tekintek –, de mégsem értik meg, nem szabad megbántódni miatta. Azért nem értik, mert nincs rá fülük.«

A doktor urat azonban nem csupán a borairól ismerték a csörnyeföldi dűlők közelében és országszerte, hanem zseniális humoráról és életszeretetéről. Így éljen tovább emlékezetünkben!

Alkonyi László a Borászok barátja

A Borászok borásza-díj mellett idén is átadták a Borászok barátja.díjat, amit borszakíró munkásságáért Alkonyi László kapott. A díjat Mészáros Gabriella adta át, aki tavaly kapta meg ugyanezt az elismerést. A Borbarátot alapító Alkonyi ma már a termelői oldalt erősíti, és Tállyán a Kaláka Pince borait készíti. A köszönőbeszédében Alkonyi meg is jegyezte, hogy nem tudja, azért kapta-e a díjat, mert írt a borról, vagy azért, mert három éve abbahagyta az írást.


A fotót Cseke Gábor készítette. A kép Kielmayer Krisztián honlapjáról származik.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában