Kamu a kínai második hely bortermelésben

2015. április 30. 14:44

Kántor Endre
Borravaló
Akkor tisztázzuk: nem Kína lett a második legnagyobb bortermelő. Pedig a hír végigsöpört a nemzetközi boros és mainstream sajtóban is, mégis tévedésről van szó.

A közösségi oldalak, és majd minden hírcsatorna arról szólt a minap, hogy az OIV (borkészítők és szőlőtermelők világszervezete) adatai szerint Kína a második helyre lépett elő a világon bortermelés tekintetében, és megelőzte Franciaországot. Még az MTI is megírta, ami jól mutatja a hír penetrációt. Az egész cunami a BBC-től indult el, ebből a hírből.

Amit egy kis értelmezés után a BBC javított is, gondolom ott el is olvassák a híreket, főleg, amit maguk írnak. Nem úgy, mint máshol, ahol gondolkodás nélkül vették át és kürtölték világgá.

Mert mi is történt valójában? Az, hogy az itt elérhető OIV jelentés (a Press Releas-re kell kattintani) ÖSSZEMOSSA a borszőlő és egyéb (csemege, élelmiszeripari) szőlőtermő területeket. Nem direkt, de végig a borról szól, pedig Kína tekintetében az adatok nem. Azaz a szőlőterületek mértéke nőtt jelentősen (799 ezer hektárra) Kínában, a bortermelés nem. Ahogy ebből az USDA riportból is kiderül, (USDA – az amerikai mezőgazdasági minisztérium) Kínában masszív a csemegeszőlő és mazsola termelés, és egyértelmű, hogy a közel 800 ezer hektárnak a nagy részéről épp ezek kerülnek az asztalra.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés