10+1 nyárindító bor a Balaton északi partjáról

2015. május 5. 8:51

Németh Richárd
We love Balaton
A Balaton északi dombjairól, hegyeiről válogattunk össze 10+1 lehetőséget. Egy biztos: Csopak, a Káli-medence és Badacsony is felkészült a nyári borozásokra.

„Villa Tolnay - Névtelen Cuvée 2008

Egy tízes összeállításba mindig kell a plusz egy bor. Szigorúan szubjektív alapon (nem mintha fentebb ne szubjektivitásról beszélnénk). Meg azért is, mert egyedül a prímszámok, mint a 11, képesek az igazi babonagyilkosságra.

Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítása ez a 2008-as tétel. Miért Névtelen? Ez amolyan munkanév volt először. Mikor a borász, Nagy László kóstolgatta ezt a cuvée-t kollégáival, elmondása szerint semmi használható fantázianév nem jutott eszükbe, ezért aznapra keresztet vetettek rá, s nemes egyszerűséggel ráírták a hordóra: ez még névtelen.

Nagy úr, mire másnap feleszmélt erdei gyümölcsös, étcsokoládés, tengeri sós álmából, már szaladt is a pincébe papucsban, köntösben: hogyha a Jóisten a Balaton vizét merlot-vörösre is festi, ennek a bornak a neve az lesz, hogy Névtelen. Mert minden, ami fontos, név nélküli; minden, ami lényeges nem megnevezhető. Mert a név csak úgynevezett címke, és a címke sajnos determinál. Ugyanakkor az, ami túl van minden műfaji határon, nem megnevezhető és nem felcímkézhető. Mert egyedi és hasonlíthatatlan. Tehát névtelen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában