A Tokaj Kereskedőház bora lett a prágai borverseny bajnoka

2015. május 20. 15:15
Áts Károly 2013-as, késői szüretelésű Tokaj Grand Selection Késői Arany bora lett a csehországi Grand Prix Vinex legjobbja 502 tétel közül. A bort a cseh közönség Brünnben, a magyar a budapesti Gourmet Fesztiválon kóstolhatja meg a hétvégén.

A prágai Grand Prix Vinex borverseny legjobbjának választották a Tokaj Kereskedőház „Tokaj Grand Selection Késői Arany” elnevezésű borát – tájékoztattak a verseny szervezői. Áts Károly késői szüretelésű bora aranyérmet kapott és az édes borok kategóriáját is megnyerte.

A versenyen 502 tételt indítottak, ebből 419 Csehországból, 21 Ausztriából, 18 pedig Magyarországról érkezett. A nem hivatalos végeredmény szerint a következő borok nyerték az egyes kategóriákat:

  • száraz fehérbor: késői szüretelésű zöld veltelini 2013, Winberg Mikulov (Csehország)
  • félszáraz fehérbor: cabernet blanc 2014, Weingut Anselmann (Németország)
  • félédes fehérbor: késői szüretelésű pinot blanc 2013, Winberg Mikulov (Csehország) – egyben a verseny legjobb hazai bora
  • rozé: merlot rosé 2013, Víno Rovenius (Csehország)
  • száraz vörösbor: Carmenere 2012, 1865 Single Vineyards (Chile)
  • édes bor: Tokaj Grand Selection Késői Arany 2013, Tokaj Kereskedőház (Magyarország) – egyben a verseny bajnoka
  • gyöngyöző bor: Louis Girardot brut 2010, Bohemia Sekt (Csehország)

 

A borokat a 2015. május 23-24-i hétvégén mutatják be a cseh közönségnek Brünnben, a Kiállítási Központban. Magyarországon a 2015. május 21-től 24-ig tartó Gourmet Fesztiválon a 2014-es évjáratú boraival mutatkozik be a Tokaj Kereskedőház, a borok mellett, a május 21-i szakmai napon a borokhoz társítható ételekből is kóstolót kínálnak.

A társaság közleménye szerint a Tokaj Kereskedőház borainak megújulását a borászati technológia teljes átalakítása kíséri: 2013 októberében több milliárd forint értékű beruházási program indult el a társaság tolcsvai telephelyén, a pincészet hűthető tartályparkjának kiépítését, új palackozó üzem építését, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását célul kitűzve. Emellett európai szinten egyedülálló termőhely-felmérést indítottak a borvidéken, a 2014-ben indult felmérés első szakaszában a vállalat ültetvényellenőrei 1000 hektár területen, 3600 parcellán már elvégezték a munkát, ahonnan a vállalat rendszeresen vásárol fel szőlőt a szüreti időszakban.

Fotó: Grand Prix Vinex

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés