Hegyaljai hétvégék – Orsolyák Attila

2015. június 5. 10:48

Milotta László
Borrajongó
A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak.

„Orsolyák Attila nem hegyaljai származású, első borait még úgy készítette el, hogy Budapestről utazgatott rendszeresen Tokajba, éjjeli indulással, hogy hajnalban már a szőlőt művelje. Minden munkafolyamatot kézben tartott, törekedett a legjobb minőség elérésére. Attila ma már a borvidéken lakik, és ahogy a pincészet facebook-oldalán is írja, ma is hasonló a cél: »Tokaji borvidék dűlőiből származó, magas szintű, egyedi borok készítése az évjárat adta lehetőségek figyelembe vételével.« A pincéhez jelenleg mádi (Szent Tamás) és rátkai (Istenhegy) területek tartoznak, de Attila folyamatosan keresi a borvidék általa izgalmasnak tartott dűlőiben a bővülés lehetőségét. A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak. Évente mintegy 1000 palack bor készül a pincénél. (...)

Szent Tamás Hárslevelű 2011

Illatban visszafogottabb az előző bornál, de mélyebb és gazdagabb, remek fűszerességgel, finom virágos jegyekkel, őszibarackkal, körtével, köves villanásokkal. Arányos, kellően feszes és hosszú. Érett barackos-körtés-citrusos gyümölcsösség és komplex fűszeresség jellemzi. Jól szerepelt a múltkori hárslevelű-vakkostolónkon is. 6p/7p

In medias res 2007

Attila máig nagyon büszke első borára, amely egy késői szüretelésű furmint, 170 g/l maradékcukorral. Első szippantásra finom palackbuké és avar kandikál ki a pohárból, majd édes körte, trópusi gyümölcsök, grillázs és kis fűszer dominál, leheletnyi viaszossággal körítve. Koncentrált és sűrű, a savak szépen integrálódnak a kortyba. Gazdag és máig remekül iható, édes körtés, sárgabarackos, édes almás, vaníliás, némi trópusi gyümölccsel, enyhén avaros-gombás beütéssel. 7p+”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában