Jövő csütörtökön kezdődik az Egri Bikavér Ünnepe

2015. július 1. 18:08
Ismét megrendezik az Egri Bikavér Ünnepét július 9. és 12. között az egri Érsekkertben 32 borászat 119-féle borával, 19 étterem ételeivel, valamint számos koncerttel és kísérőprogrammal. Lesznek zenei programok és traktoros felvonulás is.

Ismét megrendezik az Egri Bikavér Ünnepét: július 9. és 12. között az Érsekkertben 32 borászat 119 féle borával, 19 étterem ételeivel, valamint számos koncerttel és kísérőprogrammal várják a látogatókat – hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán Egerben.

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a Bikavér ünnep a borvidék és a város legjelentősebb, de országos viszonylatban is kiemelkedőnek számító boros rendezvénye. Felidézte: az egri borászok a világ legjelentősebb borversenyén, Bordeaux-ban idén is kiemelkedően szerepeltek, 31 éremmel tértek haza.

Rázsi Botond egri alpolgármester arról beszélt, hogy a bikavér a várral együtt határozza meg azt, hogy miről szól Eger. Közlése szerint a város a tavaszi Egri Csillag Fesztivált kétmillió, a Bikavér-ünnepet pedig négymillió forinttal támogatja.

Tarsoly József egri hegybíró felidézte: az Egri Bikavér története több mint száz esztendőre nyúlik vissza, mikor Grőber Jenő egri szőlő- és bortermelő a századelőn először megalkotta ezt a vörös cuvée-t.

Elhangzott az is: a Bikavér ünnep különlegességét az adja, hogy az itt felvonultatott minden bikavérhez a borgasztronómusok külön ételeket készítenek. A Magyar Gasztronómiai Szövetséggel kötött együttműködés értelmében pedig a bor-étel párosítások harmóniájáról szakemberek mondanak véleményt.

A Bikavér-ünnepet – a történelmi belváros akkor még csak tervezett felújítása miatt – öt éve költöztették ki az eredeti helyszínéről, a Dobó térről az Érsekkertbe. A rendezvény népszerűsége időközben tovább nőtt, tavaly már mintegy 40 ezer látogatót vonzott. A napi 8-12 ezer vendéget pedig még a mostanra megújult belvárosi térsor sem lenne képes kiszolgálni, így a fesztivál marad az Érsekkertben. Ugyanakkor a tervek között szerepel, hogy jövőre egy másik boros rendezvénynek adna helyet a város központi tere. 

A kísérőprogramok sorából kiemelkedik a traktorok és veterán járművek szombaton 16 órakor kezdődő felvonulása. Elhangzott: idén nem lesz traktoros gyorsulási verseny, ezt a programot kétévente, immár országos eseményként megszervezve fogják megtartani.A szervezők kérdésre válaszolva elmondták azt is: a fesztivál teljes költségvetése nettó 20 millió forint.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képünk illusztráció ;)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában