Megsemmisítés vár az összes Igazi Csíki Sörre – a Heineken javára döntött a román bíróság

2015. július 3. 17:05
Az Igazi Csíki Sör teljes árukészletének begyűjtését és megsemmisítését rendelte el a Hargita Megyei Törvényszék. A gyártó nem használhatja a Csíki Sör megnevezést és a domaineket sem. A csíkszentsimoni sörmanufaktúra fellebbez.

A Hargita Megyei Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletében helyt adott a Heineken Románia keresetének, így a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég és tulajdonosa, Lénárd András első fokon elvesztette a pert – írja a Kolozsváros. A holland Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amelyet a Lixid Project Kft. gyárt.

Az új gyárra válaszul a Heineken sörgyár 2014 decemberében keresetet nyújtott be a csíkszentsimoni sörmanufaktúra, illetve annak tulajdonosa ellen. A multinacionális sörgyártó azt sérelmezte, hogy a Csíki Sör Manufaktúra termékének neve, az Igazi Csíki Sör márkanév megtévesztően hasonlít a Heineken csíkszeredai sörgyárában palackozott Ciuc Premium márkanevéhez, így szellemi tulajdon megsértése miatt indult eljárás.

A bíró helyt adott a Heineken Románia keresetének, hogy szellemi tulajdont sértett a csíkszentsimoni manufaktúra a márkanév használatával. A döntés értelmében az alperesnek tilos használnia a Csíki Sör márkamegnevezést, a www.csikisor.ro, valamint a www.csikisor.com domaineket. Emellett arra is kötelezik az alpereseket, hogy az ítélet kézbesítésétől számítva 30 napon belül semmisítsék meg az összes Csíki Sör nevű terméket és vonják vissza a márkát népszerűsítő reklámjaikat, hirdetéseiket. A 35 ezer lejes törvényszéki költségeket is az alperesnek kell állnia.

A perben 30 nap áll rendelkezésre a feleknek a fellebbezésre. Az Igazi Csíki Sör gyártója bejelentette, hogy fellebbez, és az utolsó lehetőségig harcol, hiába akarja ellehetetleníteni a Heineken. Közleményükben így fogalmaztak: „Tudjuk ugyanúgy, mint minden székely és erdélyi magyar ember, hogy sem a Heinekennek, sem másnak rajtunk kívül soha nem volt a kereskedelemben Igazi csíki sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája”.

Nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó ítélet a Csíki Sör ügyében

A sörgyártók jogvitájában márciusban már született egy jogerős ítélet. Akkor a suceavai táblabíróság elutasította jogerősen a Heineken Románia kérését, amelyben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat.

Lénárd András egy korábbi interjúban valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a romániai pereskedés mellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Az ottani eljárás szintén folyamatban van.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, ez a horogkere... ööö... akarom mondani, ötágú vörös csillagos sör...

Igazi csiki a sőr a csiki sőr, vagy azt a heineken felvásárolta?

Egy komolyabb multi ellen alig lehet pert nyerni ( jog vs. igazságszolgáltatás...) Át kell nevezni Hargitára, azt csak nem akarják elcsaklizni...

Én akkor sem veszek Heinekent ha nincs más.
Mint ahogy nem vennék egy szvasztikásat sem.
Bár azt nem igen lehetne forgalomba hozni az EU-ban.

Én akkor sem veszek Heinekent ha nincs más.
Mint ahogy nem vennék egy szvasztikásat sem.
Bár azt nem igen lehetne forgalomba hozni az EU-ban.

Szerintem a hollandok már azzal belegyalogoltak erdélyi magyar fogyasztóik lelkébe, hogy Csík nevét románul írják rá a palackra. Olyan, minta Brüsszelben Luik vagy az osztrák fővárosban Bécsi néven árulnék sört. Ciuc és Csík írásmódja annyira eltér, hogy ennek alapján szerintem támadható az ítélet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés