Biztosnak tűnik, hogy a rozéhullám az egész világot elmossa

2015. július 10. 10:17

Bánlaki D. Stella
Vinoport
Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja.

„Hétfőn Mainzban, a bor német fővárosában ülésezett az OIV (International Organisation of Vine and Wine), és megbeszélték, hogyan változott a borvilág helyzete az elmúlt egy évben. Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja. Íme, a legfőbb következtetések. (...)

A termelt bor mennyiségét ezúttal 270 millió hektoliterre becsülték. Ez megegyezik a korábbi évek átlagával. Európa maradt a topon: Franciaország vezet (46,2m hl), mögötte Olaszország (44,7m hl) és Spanyolország (38,2m hl). Utóbbi tehát visszatért a korábbi átlagos termelési mennyiségéhez a 2013-as rekordja után. 2013-ban 24 millió hektoliter bort ivott meg a világ Ennek 10 százaléka volt rozé.

Összességében ez kevesebb, mint a 2013-as fogyasztásunk. Míg a hagyományosan borivó országok egyre kevesebbet isznak, addig más területeken egyre nagyobb a kereslet a borra. És míg 2000-ben a borfogyasztás 31 százaléka zajlott Európán kívül, ma már ez a szám eléri a 40-et. Persze ebben is az USA áll az első helyen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés