Uniós hivatal: joggal használja az Igazi Csíki Sör márkát a gyártója

2015. július 10. 15:48
Csatát nyert az Igazi Csíki Sör, de háborút még messze nem: az Európai Bizottság Belső Piaci Harmonizációs Hivatala elutasította a Heineken Romania beadványát. Döntésük értelmében a székely sörgyártó joggal használja a Csíki Sör márkanevet.

„Ez a szakmai döntés kellett volna legyen az alapja a romániai igazságszolgáltatás döntésének is, amely egy héttel ezelőtt a Heineken javára döntött” — így kommentálta Facebook-oldalán az Igazi Csíki Sör gyártója az Európai Bizottság Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának döntését, utalva arra, hogy a múlt héten az Igazi Csíki Sör teljes árukészletének begyűjtését és megsemmisítését rendelte el a Hargita Megyei Törvényszék, hozzátéve, hogy a gyártó nem használhatja a Csíki Sör megnevezést és a domaineket sem. Az uniós hivatal ehhez képest most elutasította a Heineken Romania beadványát, és megerősítette az Igazi Csíki Sört, mint márkát:

Lénárd András, a sört gyártó vállalkozó még a sörgyártás elkezdése előtt levédte az Igazi Csíki Sör védjegyet az európai védjegyhivatalnál, ezzel valamennyi európai uniós országban jogot formált a márkanév kizárólagos használatára. A Heineken óvása nyomán a védjegyhivatal megállapította, hogy az Igazi Csíki Sör szóvédjegyként sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Premium Ciuc megnevezéssel, a keresetet elutasította és a Heinekent a költségek megtérítésére kötelezte — részletezte a mostani döntést a székelyföldi sörfőzde tulajdonosa.

A Mandiner.bor által megkérdezett jogászok szerint ez messze nem jelenti azt, hogy a székely sörgyártó megnyerte a holland multicég elleni háborút, hiszen olyan nincs, hogy bírói jogorvoslat nélkül egy hivatal eldöntsön egy jogvitát, így a román bíróság döntését sem írja fel az uniós döntés. Itt „csupán” egy uniós közigazgatási szerv döntéséről van szó, aminek a döntését először a hivatal fellebbezési tanácsainál lehet megtámadni és még onnan is nyílik pár jogi lehetőség, amiket a Heineken valószínűleg végig fog játszani.

A döntés tehát nem jogerős, a székelyek csatát nyertek, a háború folytatódik.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés